tiistai 21. helmikuuta 2012

Kurpitsapasta

Vähän on nyt venähtänyt taukoa kirjoittamiseen. Olimme viikon lomalla Lanzarotella. Viileää ja tuulista oli, mutta ei sentään niin kylmää kuin kotona. Vaikka saarelta löytyi hyvääkin ruokaa, liian paljon tuli vastaan huonoa turistimättöä myyviä ravintoloita, joissa aggressiiviset sisäänheittäjät huutelivat "Kiitos, kiitos, Juha Kankkunen" (ja vastaavat jutut muilla tavallisimmilla turistikielillä perään). Yritimme toki vältellä näitä paikkoja, mutta pari kertaa tuli erehdyttyä. Muutenkin jatkuva ravintolasyöminen alkoi käydä hieman raskaaksi. Ihanaa päästä taas laittamaan itse ruokaa!


Aloitan yksinkertaisella kasvispastalla. Siitä ei ole paljoa kerrottavaa, pääraaka-aineena on kurpitsaa. Käytin myskikurpitsaa, mutta sellainen pyöreäkin varmasti kävisi, jos sellaista löytäisi. Keitin kurpitsaa ehkä vähän turhan kauan. Siitä tuli hiukan mössömäistä. Keittoaika riippuu tietysti siitä, kuinka pieneksi kurpitsan paloittelee. En vain oikein osannut arvioida milloin kurpitsa olisi pastan keittoaikaa vaille valmis. Pastana käytin tavallista kuivaspagettia. Pieni vinkki pastan keittämiseen: sopiva keittoaika on 6-7 minuuttia, vaikka pussin kyljessä lukee useimmiten 8 minuuttia, joskus jopa 9-11 minuuttia. Minkähänlaista löllöä 11 minuutissa tulisikaan?

Pastaa kurpitsakastikkeessa (2-3 annosta)

1 sipuli
voita ja oliiviöljyä
300 g kurpitsaa (paino ilman kuoria ja siemeniä)
ripaus muskottipähkinää
sopiva annos  pastaa
½ dl kermaa
n. ½ dl parmesanjuustoa
suolaa ja pippuria
muutama lehti tuoretta meiramia

Silppua sipuli. Kuumenna voin ja oliiviöljyn seos kattilan pohjalla, ja paista sipulia siinä miedolla lämmöllä. Sekoittele silloin tällöin. Leikkaa kurpitsa sillä aikaa pieniksi kuutioiksi. Lisää kurpitsa sipulin joukkoon, ja mausta muskottipähkinällä. Laita kansi päälle ja hauduta kurpitsa hiljalleen kypsäksi. Nestettä ei lisätä, koska sitä irtoaa kurpitsasta itsestään riittävästi. Sekoita välillä. Keitä pasta runsaassa suolatussa vedessä. Hieman ennen pastan kypsymistä lisää kastikkeeseen kerma ja parmesanjuusto ja mausta suolalla ja pippurilla. Suolaa saa olla aika reilusti, sillä kurpitsa tekee kastikkeesta muuten liian makeaa. Lisää tuore yrtti kastikkeeseen aivan lopuksi, jotta se pysyy tuoreen näköisenä. Valuta pasta, sekoita kastike siihen, ja syö heti.

-----
Ai niin, ja vastaukseni tämän päivän kuumaan kysymykseen "Hillolla vai mantelimassalla?" Ihan sama, kunhan on kermavaahtoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti