torstai 8. maaliskuuta 2012

Automaatticurry

www.finecooking.comissa on mielenkiintoisia "tee oma reseptisi" -härpäkkeitä. Eikö olekin jännää, kun voi vaikka itse valita mistä kasviksesta tekisi kasvissosekeiton vetämällä kuvia kulhoon? No, kyllä tämä joidenkin ruokien kanssa toimii ihan kivasti. Samalla perusohjeellahan voi usein tehdä useita erilaisia ruokia, kun vaihtaa aineksia sopivasti. Täytyy vain itse tietää, mitkä maut sopivat yhteen. Thai-curryt näyttivät hyvältä, ja kun sopivia aineksiakin sattui olemaan valmiina jääkaapissa, rakensin oman automaatticurryni.


Ensimmäisessä vaiheessa valittiin 1-3 lihaa, merenelävää tai tofua. Otin katkaravut, joita pidän lähes aina pakastimessa. Seuraavaksi 2-4 vihannesta: viikonlopulta oli jäänyt paprikaa, jääkaapissa on aina porkkanaa ja sipulia, ja pakastimestani löysin puoli pakettia vihreitä papuja. Sitten valitaan currytahna. Sitä piti ostaa. En tiedä saako currytahnoja jokaisesta suomalaisesta kaupasta, mutta ainakin Prismasta löytyy. Thaimaalainen currytahna on täysin erilainen mauste kuin intialainen curryjauhe niitä ei voi korvata toisillaan. Valitsin punaisen tahnan, jota olen joskus ennenkin käyttänyt. Currytahnan jälkeen valitaan inkivääristä, sitruunaruohosta ja limenlehdistä. Vähintään yksi, mutta kaikkia kolmea suositellaan. Inkivääri oli helppo valinta, muita en viitsinyt lähteä etsimään. Lopuksi viimeinen silaus: tuoreita yrttejä, koristeita, lopuksi lisättäviä mausteita. Viikonlopulta oli jäänyt chiliä ja korianteria, joten niitä siis. Ja näin oli resepti valmis. Lisäksi tarvitaan kookosmaitoa, thaimaalaista kalakastiketta ja kana- tai kasvislientä. Tuosta liemestä en ole kyllä täysin vakuuttunut, sillä nestettä tuli aivan liikaa. Söimme ensimmäiset annokset sellaisenaan, mutta totesimme sitten, että riisiä on hyvä olla seurana sitomaan nestettä. Riisi myös tasapainottaa tulisuutta, mikä oli tarpeen omaan makuuni hieman liian innokkaan chilinkäytön seurauksena.

Thaimaalainen katkarapucurry (n. 6 annosta)

500 g purkillinen kookosmaitoa
½ dl punaista currytahnaa
2.5 dl kasvislientä (voisi ehkä jättää poiskin, tai ainakin vähentää)
1 tl thaimaalaista kalakastiketta
2 rkl sokeria
½ kg katkarapuja
1 sipuli
2 porkkanaa
pala inkivääriä
1 paprika
1 dl pakastettuja papuja
½ dl tuoreen korianterin lehtiä
4 rawit-chiliä (jos siis haluat tulista...)

Leikkaa valmiiksi sipuli suikaleiksi ja porkkana ja paprika suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Kuumenna isolla paistinpannulla pieni määrä kookosmaitoa, ja sekoita currytahna siihen. Kuumenna ja sekoita huolellisesti. Lisää loput kookosmaidosta sekä liemi, ja mausta kalakastikkeella ja sokerilla. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää sipuli ja porkkana sekä inkivääri. Inkiväärin voi laittaa sekaan kokonaisena ja ottaa pois lopuksi ennen syömistä, mutta tuskin haittaa vaikka sen raastaisikin. Anna kiehua hetken aikaa, ja lisää sitten paprika ja pavut. Kiehauta jälleen, ja lisää katkaravut. Keitä vielä pari minuuttia. Juuri ennen tarjoamista sekoita joukkoon korianteri ja silputtu chili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.