lauantai 17. maaliskuuta 2012

Tarte Tatin


Pala Tarte Tatinia lautasella. Pitäisi varmaan opetella valokuvaamaan...
 Ensimmäisen kerran maistoin Tarte Tatinia jossain ravintolassa, enkä oikein pitänyt siitä. Tortun pohja oli nimittäin tehty voitaikinasta. Mikä voitaikinassa sitten on vikana? No ensinnäkin se, että sitä on sitkeytensä takia lähes mahdotonta leikata haarukan tai lusikan avulla. Voitaikina on kyllä hyvää viinereissä tai joulutortuissa, jotka syödään reunasta haukkaamalla. Tarte Tatinissa on runsaasti täytettä ja se tarjotaan jäätelön kanssa, joten se täytyy pystyä syömään ruokailuvälineillä. Voitaikinan maku on myös aika hallitseva ja raskas, joten se ei täysin sovi makunsakaan puolesta. Kaiken lisäksi voitaikina menettää rapeutensa kostean täytteen alla ja saa ikävän limaisen koostumuksen.

Alkuperäisessä Tatinin sisarusten kehittelemässä tortussa tuskin käytettiin voitaikinaa, vaan se lienee jonkun myöhempien aikojen laiskan kokin viritelmä. Herkkusuun lautasella esitteli oman versionsa Tarte Tatinista, jossa käytettiin mangoa omenan sijaan. Mielenkiintoinen ajatus, ja saatan joskus sitäkin kokeilla, mutta halusin nyt tehdä tortun alkuperäisesti omenoista. Löytämäni reseptit tortulle erosivat toisistaan melko paljon, ja joukossa oli myös niitä voitaikinaohjeita. Valitsin Helpon Tarte Tatinin Sikke Sumarin televisio-ohjelmasta, koska se näytti riittävän yksinkertaiselta ja silti hyvältä. Linkitetyllä sivulla on myös parempi kuva tortusta.

Täytettä en saanut mahtumaan vuokaan alkuperäisen ohjeen ehdottamaa määrää. Kakkuvuokani pohja tuli täyteen jo kolmesta Granny Smith-omenasta. Ehkä ohje oli tarkoitettu pienemmille omenille. Fariinisokeria olisi tullut 1.5 dl. Itse en mitannut sokerin määrää, vaan levitin sitä lusikalla tasaisen kerroksen vuoan pohjalle. Arvioin sokeria tulleen ehkä desilitran verran. Kivikovaksi jähmettyneen fariinisokerin muuten saa käyttökuntoon tiputtamalla pakettiin vähän vettä. Hetken odottelun jälkeen sokeri irtoaa, joskaan ei välttämättä ihan tasaisena jauheena. Pohjaan en sitten uskaltanutkaan tehdä muutoksia, sillä tiedän, että leipoessa siitä ei hyvää seuraa. Tämän ohjeen erikoisuus on pohjan maustaminen kardemummalla. Ruokalusikallisella saadaan aika vahva maku, ehkä vähän liiankin vahva. Sen voisi jättää poiskin. Tästä huolimatta erinomainen jälkiruoka vaniljajäätelön kanssa tarjottuna.

Tarte Tatin

n. 50 g voita
n. 1 dl fariinisokeria
3 isoa omenaa

Taikina:
1,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 munaa

Leikkaa kylmästä voista juustohöylän avulla ohuita siivuja, ja päällystä kakkuvuoan pohja niillä. Ripottele fariinisokeri tasaiseksi kerrokseksi voin päälle. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Levitä omenat tiiviiksi kerrokseksi fariinisokerin päälle.

Tee taikina: Anna voin pehmetä niin, että sitä voi vatkata. Sekoita keskenään jauhot, kardemumma ja leivinjauhe. Vatkaa voita ja sokeria sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen ja vatkaa lisää. Sekoita lopuksi joukkoon jauhoseos.

Levitä taikina omenoiden päälle. Taikina on melko paksua ja vaikeasti levittyvää, mutta ei haittaa, vaikka siitä ei tulisi ihan tasainen. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Kumoa torttu isolle lautaselle tai tarjottimelle, jolloin taikinakerros jää pohjalle ja omenat päälle. Nauti lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.