maanantai 5. maaliskuuta 2012

Viikonloppu meksikolaisittain


Meillä eurooppalaisilla on todennäköisesti aika paljon vääriä käsityksiä meksikolaisesta ruuasta, mutta yhden asian on oikea meksikolainen minulle vahvistanut: maissitortillat ovat ihan jokapäiväistä leipää. Maissia muutenkin käytetään paljon, sekä tuoreena että jauhojen muodossa. Tortilloja voi täyttää monenlaisilla aineksilla, useimmiten chilillä maustettuna. Muita mausteita ei käytetä niin paljoa kuin monessa muussa ruokakulttuurissa. Näillä perusteilla kehittelin yhtä sun toista salsaa ja sekoitusta, ja vaikka aitoudesta en anna mitään takeita, niin hyvältä ainakin maistui. Mangosalsan ohjeen annoin jo edellisessä merkinnässäni. Kuvia ei tullut juuri otettua, kiire syömään! Aineksista riitti yhteensä neljään ateriaan kahdelle hengelle.

Chiliä voi käyttää oman makunsa mukaan enemmän tai vähemmän, ja tulisuusasteen voi niin ikään valita sopivaksi. Itse käytin pieniä rawit-chilejä, jotka osoittautuivat miedommiksi kuin luulin. Ainakin joistakin aineksista olisi voinut tehdä hieman väkevämpääkin. Täytyy muistaa, että kastikkeita ei syödä paljaaltaan, vaan yhdessä miedompien ruokien kanssa. Näin ollen, vaikka kastike yksinään maistettuna vaikuttaisikin sopivalta, saattaa sen maku hukkua sinne tortillan sisään. Sopivan poltteen löytää kokeilemalla. Hyvä myös huomata, että näiden ohjeiden chilit ovat niitä pieniä, joten isompia tarvitaan ehkä vähemmän, elleivät ne ole huomattavan mietoja.

Guacamole

2 kypsää avokadoa
1-2 rkl limen tai sitruunan mehua
½ rkl silputtua sipulia
1 kynsi valkosipulia
ripaus suolaa
1 chili pieneksi silputtuna
n. 1 dl tomaattimurskaa

Laita kaikki ainekset tomaattia lukuunottamatta kulhoon, ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita tomaatti lopuksi niin, että se ei soseudu vaan pysyy ehjinä palasina. Tähän voi käyttää myös tuoretta tomaattia kuutioituna silloin, kun on niiden aika. Talvella säilyke on mielestäni parempaa.

Chilisalsa

1 sipuli
1 kynsi valkosipulia
3 chiliä
1 rkl öljyä
300-400 g tomaattimurskaa
½ rkl fariinisokeria
1 tl suolaa

Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota kaikkia kolmea öljyssä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Varo, ettei pala! Anna sipulien ja chilin hieman jäähtyä, ja sekoita ne sitten tomaattimurskaan. Mausta suolalla ja fariinisokerilla.

Papumuhennos

Tässä täytyy nyt varoittaa, että tämä ei onnistunut ihan niin kuin olisin toivonut. Tarkoitus oli tehdä pavuista tahnamaista pyrettä, mutta niistä tuli aivan liian kuivia. Sekaan olisi ehkä pitänyt lisätä joko vettä tai rasvaa. Kastikkeiden kostuttamana tämä oli ihan hyvää silti näinkin. Huomaa, että papuja on liotettava päivän ajan ennen keittämistä.

1½ dl kuivattuja papuja (valkoisia tai ruskeita)
vettä
suolaa
½ sipuli
1 kynsi valkosipulia
1 chili
voita

Liota papuja 8 tunnin ajan ennen keittämistä. Keitä ne kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Tähän menee noin tunti. Kun pavut ovat täysin kypsiä, kaada vesi pois. Paista silputtua sipulia, valkosipulia ja chiliä hetki runsaassa voissa. Lisää joukkoon pavut. Painele papuja niin, että ne jonkin verran hajoavat ja muussaantuvat, ja näin imevät makua itseensä.

Katkarapuja ja paprikaa

1 punainen paprika
200 g katkarapuja (pieni pakastepussillinen)
2 chiliä
1 kynsi valkosipulia
oliiviöljyä
kourallinen tuoreita korianterinlehtiä
puolikkaan limen mehu

Paloittele paprika ja silppua chili ja valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista kevyesti ensin paprikaa, ja lisää hetken kuluttua chili ja valkosipuli. Kun nämä ainekset alkavat olla riittävän kypsiä, lisää joukkoon katkaravut, mielellään sulatettuna, sekä korianteri. Kuumenna vielä hetki, ja siirrä sitten tarjoiluastiaan. Purista limenmehu päälle.

Paistettua porsaanfilettä

Tämä on äärimmäisen yksinkertainen lihatäyte tortilloille. Maustoin lihan vain suolalla ja pippurilla, sillä ajattelin kastikkeiden tuovan riittävästi makua. Halutessa lihankin voi maustaa voimakkaammin.

300 g porsaanfilettä
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen

Paloittele liha 1-2 cm levyisiksi suikaleiksi. Mausta ne. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lihat nopeasti kypsiksi ja ruskeiksi.

Fajitas

Edellä kuvattujen täytteiden (ainakin osan niistä) lisäksi:

maissitortilloja
raakaa sipulia
silputtua salaattia tai kaalia
juustoraastetta (esim. cheddar)
creme fraichea

Asettele kaikki ainekset pöytään tarjolle. Lämmitä tortilloja ellet paista niitä itse ja tarjoa suoraan pannulta. Jokainen ruokailija kokoaa itse haluamansa ainekset tortillansa sisään. Vaihtoehtoisesti voi käyttää pehmeiden tortillojen sijaan rapeita tacokuoria.

Sitten vielä juomapuoli. Kaupoista löytyy yleisesti pariakin merkkiä meksikolaista olutta. Itse pidän enemmän viinistä, vaikka se ei aina tulisen ruuan kanssa pääsekään ihan oikeuksiinsa. Nyt tuli kokeiltua tällaista mielenkiintoista sekoitusta, johon voi käyttää vähän vähemmän hyvän valkoviinin. Ainesten paras mahdollinen suhde on etsittävä maistelemalla.

Tequila-valkoviinisangria

n. puoli pulloa valkoviiniä
saman verran kivennäisvettä
½ dl tequilaa
yhden limen mehu
1 vihreä omena paloiteltuna

Sekoita ainekset kannussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.