keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Pääsiäislammas

Pääsiäinen oli taas erinomaisen hyvä tekosyy syödä karitsanpaistia. Yhdestä uusi-seelantilaisesta putkiluupaistista riitti kahdelle hengelle neljälle aterialle. Ohje löytyi Fine Cooking -lehdestä. Tässä paistin kanssa uunissa kypsennetään lohkottuja perunoita lisukkeeksi. Me sekoitimme joukkoon myös pari porkkanaa. Lihan mausteisiin olisi kuulunut myös laventelia, mutta sitä ei kaupasta löytynyt, joten se jäi pois. Jos kuivattua laventelia jostain löytyy, sitä voi hieroa paistin pintaan ruokalusikallisen verran samalla muiden mausteiden kanssa. Kastikkeeksi sopii salvia-punaviinikastike, jonka joukkoon voi valuttaa myös lihasta paistamisen aikana irronnutta nestettä.

Karitsanpaisti rosmariinilla ja valkosipulilla maustettuna

2 kg luullinen karitsanpaisti
3-4 valkosipulinkynttä
2-3 rosmariininoksaa
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
yhteensä 1 kg Rosamunda-perunoita ja porkkanoita tai muita juureksia
3 rkl oliiviöljyä

Jos paisti on pakastettu, ota se hyvissä ajoin sulamaan. Paistamisen alkaessa sen on oltava täysin sulanut. Mausta paisti mielellään paistamista edeltävänä päivänä. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi. Leikkaa lihan yläpintaan (eli sille puolelle, jossa on rasvakerros) parin sentin mittaisia viiltoja. Tunge jokaiseen viiltoon siivu valkosipulia ja nippu rosmariinin lehtiä. Ripottele suolaa ja pippuria joka puolelle lihaa. Anna lihan maustua jääkaapissa ainakin muutama tunti. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamisen aloittamista. Pese perunat ja porkkanat, ja paloittele ne n. 2 cm paksuisiksi paloiksi, mutta älä kuori perunoita. Kierittele juurekset oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa niin, että ne maustuvat joka puolelta. Levitä juurekset uunivuokaan yhteen kerrokseen. Nosta paisti päälle. Työnnä paistiin lihalämpömittari, ja paista sitä 190-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila nousee 60 asteeseen tai vähän yli. Aikaa tähän menee n. 1½ tuntia. 65 astetta osoittautui käytännössä läpikypsäksi, mutta ei vielä pahasti kuivaksi. Nosta paisti tarjoilulautaselle ja peitä se foliolla. Anna paistin vetäytyä 20 minuuttia ennen leikkaamista. Pidä perunat sillä aikaa lämpiminä sammutetussa uunissa. Leikkaa paisti siivuiksi ja tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.