maanantai 2. huhtikuuta 2012

Wieninleikeväärennös

Perinteinen huoltoasemaruokahan käsittää ainakin kolme erilaista leikettä. Kaikissa on täsmälleen sama leivitetty porsaanleike mutta vaihteleva hedelmä. En nyt muista minkänimiseen leikkeeseen kuului säilykeananas ja mihin taas persikka, mutta sitruuna on ainakin wieninleikkeen tunnus.

Itävallassa, josta wieninleike on kotoisin, ei meikäläistä leikettä saisi sanoa wieninleikkeeksi. Siellä nimittäin on laissa kielletty markkinoimasta sianlihasta tehtyä leikettä wieninleikkeenä. Oikea wieninleike tehdään aina vasikanlihasta. Täällä vasikanlihaa on niin huonosti saatavilla, että ainoa vaihtoehto on syödä näitä vääriä, porsaasta tehtyjä leikkeitä.

Tein tällä kertaa leikkeeni porsaan kassler-pihveistä, koska kassler on suosikkiosani possusta. Tässä ruuassa ulkofile taitaisi kuitenkin toimia paremmin. Leike pitäisi saada nuijittua tasaisen ohueksi, ja se on vaikeaa monesta kalvojen erottamasta osasta koostuvan kasslerin kanssa. Ulkofile on tasalaatuisempi, ja siksi helpompi. Leivityksen ansiosta kuivuminenkaan ei ehkä ole niin iso ongelma kuin joidenkin muiden valmistustapojen kanssa. Niinpä uskallan suositella tähän nimenomaan ulkofilesiivuja.


Porsaanleikkeet (2 annosta)

2 siivua porsaan ulkofilettä
suolaa
pippuria
n. ½ dl vehnäjauhoja
1 muna
n. 1 dl korppujauhoja
voita ja öljyä paistamiseen

Jos liha ei ole valmiiksi hyvin ohuina siivuina, nuiji se sellaisiksi. Ripottele lihojen päälle ensin suolaa ja pippuria, sitten vehnäjauhot niin, että fileet peittyvät kokonaan jauhoihin. Kierittele lihat sen jälkeen munassa, ja lopuksi korppujauhossa. Kuumenna paistinpannussa öljyn ja voin seosta. Paista leikkeet rasvassa kuumalla pannulla ensin toiselta, sitten toiselta puolelta kypsiksi ja ruskeiksi.

Jos haluat tarjota leikkeesi wieninleikkeen tapaan, asettele sen päälle sitruunanviipale. Usein wieninleikkeen lisukkeena on myös sardellifile ja kapriksia. Mutta koska porsaanleike ei muutenkaan ole aito wieninleike, voi lisukkeet luonnollisesti valita oman makunsa mukaan - vaikka sitten sitä purkkiananasta, jos sellaisesta sattuu pitämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti