keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Hampurilaisia tai burgereita

Lähiaikoina myyntiin on tulossa uutuustuote: 199 euron hampurilainen. On kuulemma Kobe-härän lihaa kullatun sämpylän välissä. Mausteena on ketsupin ja kurkkusalaatin sijaan tryffeliä ja pistaasiöljyä. Tuossa touhussa on paljon pielessä. Ensinnäkin Kobe-härkää on mahdollista saada vain Japanissa. Jos joku väittää Suomessa myyvänsä Kobe-härkää, hän joko valehtelee tai sitten hänelle on valehdeltu. Euroopassa tai Amerikassa Kobe-härkänä myytävä liha voi olla peräisin mistä tahansa vanhasta lehmästä. Japanissa Kobe on lailla suojattu nimitys, jota saa käyttää vain aidosta Kobe-härästä, mutta muuta maailmaa nämä määräykset eivät koske. Sitä aitoa Kobea ei tänne tuoda. Ilmeisesti myös väitteet oluen juottamisesta, hieronnasta ja musiikin soittamisesta naudoille ovat paikkaansapitämättömiä myyttejä. Kobe-härän laatu tulee huolellisesti jalostetusta karjasta, joka kasvatetaan tietynlaisessa ympäristössä. Hyvää naudanlihaa saa monestakin paikasta maailmassa, mutta sen nimittäminen Kobe-häräksi on yksinkertaisesti huijausta, jolla tavallisesta lihasta nyhdetään poskettomia hintoja.

Siinä oli asian pihvi, entä sitten muut ainekset? Niin kuin pinnalta kullattu sämpylä. Ruuan koristelu kullalla on mautonta sanan kaikissa merkityksissä. Näyttääkö tuo jutun kuvassa oleva sämpylä houkuttelevalta? Pieni määrä kultaa on kyllä vaaratonta syötynä. Mitään makua tai ravintoarvoa siinä ei ole. Kultauksen tarkoitus on pelkkä koristelu. Se on vain kalliimpi versio nonparelleista - ja suunnilleen yhtä tyylitön.

Kolmas seikka, joka tuossa ökyhampurilaisessa tökkii, näkyy ehkä kuvassa. En ole tästä ihan varma, koska asiaa ei mainita tekstissä, mutta kuvan hampurilaisen salaatti näyttää epäilyttävästi jäävuorisalaatilta. Sitä ainesosaa en kaipaisi edes kahden euron hampurilaiseen. Toivon olevani väärässä tässä. Jos yhdistetään hyvä pihvi (se voi hyvin olla hyvä, vaikka se ei olekaan oikeasta Kobe-härästä tehty), hyvä leipä (ei se kultaus suoranaisesti haittaa, vaikka turha onkin), parmankinkkua, tryffeliä ja pistaasiöljyä, niin toivoisin, että kokonaisuutta ei pilattaisi vetisen mauttomalla jäävuorisalaatilla. Se kun ei miksikään parane, vaikka kuinka olisi kotimaista luomua. Mutta tämä huomio tuli todella vain tuosta kuvasta. Ehkä se salaatti on jotain muuta.

Näistä aineksista syntyy parempi hampurilainen.
Kun nyt tuli paasattua, niin näytänpä vastapainoksi kuinka oikea hampurilainen tehdään. Aloita tekemällä sämpylät viimevuotisen ohjeeni mukaan. Sämpylöiden valmistumiseen menee pari tuntia. Ne kannattaa kuitenkin tehdä niin, että ne valmistuvat juuri silloin kun niitä tarvitaan. Erehdyin tekemään tämän vapun hampurilaisiin sämpylät jo edeltävänä päivänä, ja ne ehtivät hieman kuivua. Sekoita hampurilaiskastike. Edellä linkitetystä vanhasta ohjeestani löytyy siihenkin vaihtoehto, mutta ihan hyvän kastikkeen sai myös yksinkertaisesti sekoittamalla majoneesia ja BBQ-kastiketta keskenään.

Useimmiten hampurilaiseen laitetaan mausteeksi raakaa sipulia. Jos se tuntuu liian väkevältä, on ratkaisu karamellisoitu sipuli. Leikkaa kolme sipulia ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä paistinpannulla. Paista sipulia öljyssä miedolla lämmöllä 20 minuutin ajan. Sekoita usein. Lisää sipulien joukkoon ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa ja teelusikallinen hunajaa. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Sekoittele ahkerasti.

Tee pihvit: puoli kiloa jauhelihaa riittää neljään isoon hampurilaiseen. Sekoita jauhelihaan mausteita: ainakin suolaa ja pippuria, myös chilirouhe ja paprikajauhe sopivat, ja erilaisia yrttejäkin voi hyvin käyttää. Sekoita maustettu liha tasaiseksi massaksi. Jaa liha neljään osaan. Painele jokaisesta osasta mahdollisimman iso ja ohut pihvi. Paista pihvit pannulla yksi kerrallaan.

Leikkaa hampurilaisten täytteeksi juustoa ja tomaattia. Revi salaattia sopivaksi silpuksi. Hampurilaiseen sopii esimerkiksi friseesalaatti. Kokoa hampurilaiset ja nauti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.