tiistai 15. toukokuuta 2012

Ruokaa siitä mitä on

Joskus ei jaksa lähteä kauppaan. Silloin on hyvä, jos kotona on ainekset ateriaan valmiina.Toisaalta on hyvä pitää sopiva määrä aineksia aina kotona, jolloin ei joka ateriaa varten tarvitse ostaa uutta. Minulla on jokseenkin aina jääkaapissa sipulia, valkosipulia ja porkkanaa. Lisäksi on munia ja parmesanjuustoa. Pakastimessa on yleensä pussi katkarapuja. Kuiva-ainekaappi on tietenkin täynnä hyvin säilyviä aineksia. Näistäkin jo saa jonkinlaisen aterian, mutta vielä kun ottaa mukaan edellisistä aterioista ylijääneitä aineksia, niin tuloksesta voi saada mielenkiintoisemman. Erityisen hyvä on, jos samalla saa käytettyä pois nopeammin pilaantuvia aineksia.

Perusvihanneksia linssimuhennosta varten paloiteltuna.
Olin joskus ostanut pussillisen kuivattuja herkkutatteja, joka olivat sitten kuitenkin jäänyt käyttämättä. Nyt huomasin sopivan tilaisuuden käyttää osan niistä. Tein yksinkertaisen sienikastikkeen pastalle. Tähän ruokaan voi varmasti käyttää muitakin kuivattuja sieniä kuin tatteja.

Sienipasta (1 annos)

n. ½ dl kuivattuja sieniä
n. 1 dl vettä
1 sipuli
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
oreganoa, meiramia tai timjamia
2 rkl pinjansiemeniä

pari kourallista penne-pastaa
vettä ja suolaa pastan keittämiseen

Liota sieniä pienessä määrässä vettä. Silppua sillä aikaa sipuli. Laita myös pastan keitinvesi valmiiksi kiehumaan. Sulata puolet voista kattilassa. Paista sipulia miedolla lämmöllä, kunnes se hieman pehmenee. Nosta sienet pois liotusvedestä ja purista niistä liika vesi pois. Älä heitä liotusvettä pois, sillä siitä saadaan neste kastikkeeseen myöhemmin! Paista sieniä sipulin kanssa hetken aikaa. Ripottele jauhot sienten ja sipulin päälle, ja sekoita. Jauhot suurustavat kastikkeen. Lisää sienten liotusvettä vähän kerrallaan. Anna kastikkeen kiehua sen aikaa kuin pasta kypsyy. Mausta kastike suolalla ja pippurilla sekä haluamallasi yrtillä. Sekoita joukkoon pinjansiemenet. Juuri ennen syömistä sekoita kastikkeeseen loput voista, kaada pastan keitinvesi pois, ja sekoita pasta kastikkeeseen. Voin vaihtoehtona kastikkeeseen voi lopussa sekoittaa myös pienen tilkan (n. ½ dl) kermaa. Nauti heti raastetun parmesanin kanssa.
Tattipasta

 Toisena kaapista löytyvänä ruokana esittelen linssimuhennoksen. Punaiset linssit ovat helppoja ja nopeita käyttää, joten nekin kuuluvat aina perusvarastooni. Muhennos maustetaan sardellilla ja kapriksilla, joita tulee usein ostettua esimerkiksi remouladekastiketta varten. Varsinkaan sardelleja ei uskalla säilyttää turhan pitkään avatussa purkissa, joten niitä on kätevä käyttää tällaiseen muhennokseen.


 Linssimuhennos (2 annosta)

1 sipuli tai kevätsipuli
1 porkkana
pala sellerinvartta
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
2 aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl kapriksia
5 sardellifilettä
1 tl chilirouhetta
1 dl punaisia linssejä
2-2.5 dl vettä
1 timjaminoksa

Leikkaa sipuli, porkkana, selleri ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Jos käytät kevätsipulia, säästä osa vihreistä varsista lisättäväksi vasta lopuksi. Paista muita kasviksia öljyssä kattilan pohjalla. Silppua myös aurinkokuivatut tomaatit ja sardellit. Lisää ne ja kaprikset ja chilirouhe kattilaan vihannesten joukkoon. Paista vielä hetki. Huuhtele linssit, ja lisää ne kattilaan. Lisää 2 dl vettä ja timjami. Kuumenna kiehuvaksi, ja keitä 10 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Jos muhennos kuivuu ennen kypsymistä, lisää vähän vettä. Sekoita lopuksi joukkoon silputut kevätsipulin varret.

Linssimuhennos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.