maanantai 18. kesäkuuta 2012

Tortillat tilpehööreineen

Halusin tehdä itse meksikolaisia tortilloja. Ohjetta etsiessäni havaitsin ongelman: vastaan tuli useita reseptejä, jotka oli nimetty tortillaohjeiksi, mutta sisälsivätkin vain ohjeet tortillojen täyttämiseen. Tämä on vähän sama, kuin jos otsikkona olisi "Lihapullat", ja sitten antaisikin ohjeen vain perunamuusiin ja kehottaisi tarjoamaan sen eineslihapullien kanssa. Sana tortilla nimittäin tarkoittaa vain sitä litteää leipää, joka voi olla tehty joko vehnäjauhoista tai maissijauhoista. Täytettyä tortillaa voi sitten sanoa burritoksi, tacoksi, fajitaksi tai mitä niitä nyt sitten onkaan. Nämä nimitykset ovat jääneet itsellenikin vähän epäselväksi, ja niiden merkitykset taitavat myös olla Meksikossa hieman erilaiset kuin USA:ssa. Ota niistä nyt sitten selvää, mutta tortilla on joka tapauksessa se leipä, joten sitä ei tarvitse kutsua miksikään lätyksi, niin kuin monet näyttävät tekevän.

Olen aiemmin tehnyt maissitortilloja. Ne ovat huomattavasti rapeampia kuin vehnätortillat. Nyt halusin tehdä pehmeitä vehnätortilloja. Ohje löytyi MTV3:lta. Ohjeessa kehotettiin käyttämään tavallisten vehnäjauhojen sijaan durumvehnäjauhoja, koska durumvehnäjauhojen sitko ei ole niin venyvää. Näin taikinaa on helpompi käsitellä. Lisäsin vähän vettä, kun taikina tuntui aluksi niin kuivalta ja vaikeasti sekoittuvalta. Muuten tortillojen tekeminen oli helppoa ja melko nopeaakin. Kaulimiseen ja paistamiseen menee jonkin verran aikaa, mutta taikinasta tuli helposti käsiteltävää, eikä se takertunut hankalasti joka paikkaan, kuten monet muut leipätaikinat. Tortilloista tuli juuri sopivan pehmeitä ja makukin oli kohdillaan. Kannattaa siis tehdä, jos vain aikaa ja viitseliäisyyttä löytyy.

Tortillat (8 kpl)

5 dl durumvehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl vettä

Pane kaikki ainekset kulhoon. Sekoita niitä kädellä hieroen niin, että niistä syntyy kimmoisa taikina. Jos kaikki jauhot eivät tahdo sekoittua taikinaan tai taikina tuntuu muuten liian kuivalta, lisää vähän vettä. Kun taikina on valmis, jaa se kahdeksaan osaan, ja pyörittele jokainen osa palloksi. Laita taikinapallot jääkaappiin odottamaan paistamista. Kaulitse ja paista tortillat juuri ennen käyttöä. (Tai voisikohan ne kaulia valmiiksi odottamaan?) Kauli taikinapallot ohuiksi levyiksi. Käytä hieman jauhoja apuna, jos taikina tuntuu takertuvan alustaan tai kaulimeen. Kuumenna kuiva paistinpannu, ja paista tortillat molemmin puolin.

Vasemmalla tortillat, keskellä kattilassa lihatäyte.
 Koska tortillat yksinään ovat vähän tylsää syötävää, tein tietysti koko valikoiman täytettä niille. Tällä kertaa olin erityisen tyytyväinen lihatäytteeseen. Laitoin lihan hautumaan jo ennen kuin aloitin tortillataikinan valmistuksen. Liha ehti siinä kypsyä yli kahden tunnin ajan. Kypsymisen aikana sille ei tarvinnut tehdä juuri mitään, ja alkuvalmistelutkin olivat helppoja. Käytin lihana valmiiksi leikattuja paistisuikaleita naudan ulkopaistista. Lihan voi toki leikata palasiksi itsekin. Uskoisin, että tähän käy mikä tahansa osa naudasta ulko- ja sisäfileitä lukuunottamatta. Järkevämpää olisi vähintään tuplata ohjeen ainesosamäärät, jolloin osan lihasta voisi säästää seuraavalle aterialle. Ainesosamäärät tässä ohjeessa ovat arvioita, sillä en mitannut niitä sen tarkemmin.

Mausteinen liha (2 annosta)

300 g naudan paistisuikaleita
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
1 dl vettä
2 rkl sherryviinietikkaa
2 rkl tomaattisosetta
ripaus suolaa
pippuria
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl paprikajauhetta
½ tl jeeraa
½ tl jauhettua korianteria
1 tl hunajaa
2 timjaminoksaa

Ruskista lihaa kuumalla pannulla öljyssä, mieluiten parissa erässä. Kaada lihat kattilaan. Kuori sipuli, ja leikkaa se suikaleiksi. Silppua chili ja valkosipuli. Paista sipulia hetki samalla pannulla kuin liha. Siirrä myös sipuli kattilaan. Kaada pannulle viinietikka ja vesi, kiehauta ne nopeasti ja raaputa pannuun tarttunut lihamehu irti. Kaada neste pannulta kattilaan lihan ja sipulin päälle. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita. Laita suolaa vain vähän, sillä nestettä saattaa haihtua kypsennyksen aikana, jolloin suolapitoisuus nousee helposti liian suureksi. Laita kansi päälle, ja anna kiehua hiljalleen noin kahden tunnin ajan. Sekoita välillä ja tarkista, että neste ei ole haihtunut. Lihan on kypsyttävä niin pehmeäksi, että suikaleet katkeavat, kun niitä painaa puisella paistinlastalla.

Quesadillat sekä tomaattisalsa, mangosalsa ja guacamole.
Tortilloja jäi yli ensimmäisestä ateriasta, joten lopuista saatiin seuraavana päivänä quesadilloja. Niiden valmistus on hyvin yksinkertaista. Tarvitaan vain reilusti juustoraastetta. Juuston sekaan voi laittaa muitakin aineksia, mutta itse pidän enemmän pelkästä juustosta.

Quesadillat

tortilloja
juustoa, esim. Cheddar

Raasta reilu määrä juustoa. Kuumenna paistinpannu. Aseta yksi tortilla pannulle. Levitä paksu kerros juustoraastetta puolelle tortillan pinnasta. Anna tortillan kuumeta niin, että juusto alkaa sulaa. Taita tortilla kahtia, jolloin juusto jää väliin. Paina lastalla, jotta juusto liimaa puolikkaat yhteen. Käännä taitettu tortilla, jotta juusto sulaa kokonaan. Siirrä paistettu tortilla leikkuulaudalle. Leikkaa se kolmeen tai neljään kolmionmuotoiseen palaan. Tarjoa quesadillat guacamolen ja salsan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.