tiistai 7. elokuuta 2012

Kroketti tai pari

Pakko se on taas myöntää, että rasvassa paistetut ruuat jotenkin vain vetävät puoleensa. Onneksi uppopaistaminen on niin vaivalloista, ettei näitä joka viikko tule syötyä. Kroketit osoittautuivat silti ihan kokeilemisen arvoisiksi. Niissä leivityksen suojissa ei ole kokolihaa, vaan eräänlainen ylipaksu valkokastike, johon on sekoitettu hienoksi silputtu makua antava aine, joka voi olla lihaa, kalaa, juustoa tai kasvista. Itse käytin chorizomakkaraa, joka mausteisena aineksena teki kroketeista oikein maukkaita.

Valmistus on aloitettava useita tunteja ennen ateriaa, sillä täytemassan on jäähdyttävä kunnolla ennen krokettien muotoilua. Makuaine paloitellaan ensin hyvin pieneksi silpuksi. Jos se ei ole valmiiksi syömäkelpoiseksi kypsennettyä, se keitetään kypsäksi ennen paloittelua. Täytemassan valmistus aloitetaan täsmälleen samoin kuin tavallisen valkokastikkeen teko. Voi sulatetaan ruskistamatta, Siihen lisätään vehnäjauhoja, ja sekoitetaan hyvin. Samalla tätä suurusta kuumennetaan kohtalaisella lämmöllä. Maito lisätään kuumana ja sekoitetaan huolellisesti suuruksen joukkoon. Krokettimassaan käytetään kuitenkin huomattavasti enemmän rasvaa ja jauhoja suhteessa maidon määrään kuin valkokastikkeeseen. Massasta tulee näin hyvin kiinteää. Kattilan pohja näkyy jatkuvasti jostain kohdasta, kun massaa sekoittaa. Tähän massaan sekoitetaan makua antava aines.

Valmis täytemassa levitetään esimerkiksi uunivuokaan jäähtymään. Jäähtynyttä massaa pystyy leikkaamaan paloiksi, mutta sen muotoilu on vaikeaa. Tästä syystä jäähdytysastian pitäisi olla sopivan kokoinen, jotta massa jää niin paksuksi kuin halutaan. Tällöin siitä voi noukkia sopivia paloja lusikan tai veitsen avulla. Palat kieritellään ensin korppujauhoissa, sitten munassa, ja lopuksi vielä uudelleen korppujauhoissa.

Uppopaistaminen onnistuu isossa kattilassa. Pidä kansi lähellä siltä varalta, että öljy syttyy palamaan, jolloin sen voi sammuttaa kannen avulla tukahduttamalla. Öljyä ei tarvita koko kattilallista, vaan muutaman sentin syvyys riittää hyvin. Älä missään tapauksessa aloita paistamista ennen kuin öljy on kunnolla kuumentunut. Perinteinen tapa varmistua riittävästä lämpötilasta on paistaa kokeeksi pala leipää. Jos se ruskistuu hyvin, öljy on tarpeeksi kuumaa. Yksi niksi on myös kastaa öljyyn puinen kauha tai lasta. Jos öljy alkaa kuplia puun ympärillä, öljy on kuumaa. Älä myöskään paista liian paljon kerralla, ettei öljy jäähdy. Paistamisen jälkeen anna öljyn jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi. Imeytä öljy sen jälkeen paperiin; esimerkiksi sanomalehtipaperi toimii kohtalaisesti. Paperissa öljyn voi sitten heittää roskiin. Öljyä ei saa kaataa viemäriin. Jos haluat paistaa jotain öljyssä seuraavanakin päivänä, voit siivilöidä jäähtyneen öljyn saadaksesi palaneet korppujauhonmurut pois, ja käyttää öljyn uudelleen.


Kroketit (n. 6 annosta; alkuperäinen ohje)

2 rkl oliiviöljyä
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
3½ dl maitoa
n. 100 g chorizoa
2 munaa
n. 1 dl korppujauhoja
öljyä uppopaistamiseen

Paloittele makkara pieneksi silpuksi. Kuumenna maito kattilassa. Laita oliiviöljy ja voi toiseen kattilaan. Kuumenna niitä niin, että voi sulaa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Sekoita huolellisesti, ettei joukkoon jää jauhokokkareita. Lisää maito vähän kerrallaan ja jatka huolellista sekoittamista. Keitä muutama minuutti jatkuvasti sekoittaen. Lisää makkara ja sekoita. Levitä seos vuokaan jäähtymään. Anna massan jäähtyä ensin vähän aikaa huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin. Anna jäähtyä täysin kylmäksi.

Kun olet valmis paistamaan kroketteja, levitä korppujauhot lautaselle ja riko munat toiseen astiaan. Ota krokettimassasta haluamasi kokoisia ja muotoisia paloja. Kierittele palat ensin korppujauhoissa, sitten munassa, ja vielä uudelleen korppujauhoissa. Asettele kroketit lautaselle odottamaan paistamista. Kuumenna paistoöljy kattilassa. Laske kroketti varovasti kuumaan öljyyn paistumaan. Paista vain yksi tai kaksi krokettia kerrallaan, jottei kattila tule liian täyteen ja öljy jäähdy. Tarkkaile paistumista ja säädä lämpötilaa tarvittaessa. Nosta ruskistuneet kroketit öljystä ja anna niiden kuivua talouspaperin päällä. Tarjoa lämpimänä. Ylijääneet kroketit voi lämmittää myöhemmin paistinpannulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti