tiistai 21. elokuuta 2012

Retroruokaa, osa 2: lihapullat

Keitetyn lihan kanssa syötyä kermakastiketta jäi yli, joten lihaa oli syötävä seuraavanakin päivänä. Niinpä tartuin toiseen perinteiseen liharuokaan, lihapulliin. Ja lihapullien kanssa tietysti perunamuusia. Hieman epäilytti onnistuuko muusi näin tuoreista perunoista kuin nyt on saatavilla, mutta hyvä siitä tuli.


Olen moneen kertaan saanut aikaan ankean mauttomia lihapullia, mutta nyt onnistui. Mausteita tarvittiin neljä kappaletta: suola, mustapippuri, maustepippuri ja sipuli. Luulen, että aikaisemmissa epäonnistuneissa yrityksissäni ongelmana on ollut liian vähäinen suola. Koska lihapullataikinaa ei voi maistella välillä, on määrä pitänyt vain arvata. Pieni ripaus ei riitä maustamaan lihapullataikinaa. Nyt katsoin oikein Kotiruoka-kirjan ohjeesta, ja päädyin mittaamaan yhden teelusikallisen. Se vaikuttaa sopivalta määrältä. Perinteisiin lihapulliin taitaa kuulua myös maustepippuri, jota en ennen ole tajunnut käyttää. Laitoin silti lisäksi myös tavallista mustapippuria. Ja tietenkin se sipuli. Minun ei onneksi tarvitse tehdä nirsoilijoita varten erikseen sipulittomia lihapullia, kuten isoäitini teki. Nesteenä käytin hieman erikoisesti jogurtin ja veden seosta, koska jääkaapissa sattui olemaan hieman bulgarianjogurttia purkin pohjalla. Pelkkä vesikin varmaan kävisi. Ruskistin lihapullia ensin pannulla paistamalla hetken aikaa, mutta kypsensin ne loppuun kermakastikkeessa. Näillä mausteilla lopputuloksena oli täydelliset lihapullat.

Lihapullat (4 annosta)

½ dl korppujauhoja
1 dl nestettä (esim. vettä ja jogurttia)
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
1 tl maustepippuria jauhettuna (jauha itse äläkä osta valmiiksi jauhettua!)
ripaus mustapippuria myllystä
400 g sika-nautajauhelihaa
voita ja öljyä
annos kermakastiketta

Sekoita korppujauhot ja neste kulhossa. Jätä hetkeksi turpoamaan. Silppua sipuli hyvin pieneksi silpuksi. Sekoita korppujauhoihin sipuli, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita aivan tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna paistinpannu. Kuumenna kastike isossa kattilassa. Sulata pannulla nokare voita. Kastele toinen kätesi ruokaöljyllä ja pyöritä sillä lihapullia suoraan pannulle. Pidä toinen kätesi puhtaana, jotta voit käsitellä sillä paistinlastaa ja käännellä paistuvia lihapullia tarvittaessa. Ruskista lihapullat ainakin kahdelta kyljeltään, ja nosta ne sen jälkeen kastikkeen joukkoon. Kun kaikki lihapullat on ruskistettu, kaada vielä vähän vettä paistinpannulle, ja kaada se kastikkeen joukkoon. Näin saat irrotettua pannuun tarttuneet maut mukaan ruokaan. Keitä lihapullat kastikkeessa kypsiksi. Sekoita kastiketta varovasti, etteivät lihapullat hajoa.

Perunamuusi

4 isoa perunaa
suolaa
1-1½ dl maitoa
nokare voita

Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Paloittele perunat, jotta ne kypsyisivät nopeammin. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada perunoista vesi pois. Muussaa perunat. Lämmitä maito pienessä kattilassa liedellä tai kupissa mikroaaltouunissa. Vatkaa perunasosetta voimakkaasti ja lisää sen joukkoon samalla ensin lämmin maito, sitten voi. Maista muusia, ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.