perjantai 7. kesäkuuta 2013

Quiche Lorraine



Olin jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni klassista ranskalaista kerma-pekonipiirakkaa, Quiche Lorrainea. Lopulta sain aikaiseksi. Kuten vähän epäilinkin, yhdistelmä voita, vehnäjauhoja, kermaa ja pekonia osoittautui melkoisen raskaaksi. Toimii vaihtoehtona englantilaiselle aamiaiselle. Isoa palaa ei jaksa. Maku on silti ihan hyvä. Ohjeen otin Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta. Samaa piirakkapohjaa voi käyttää myös muilla täytteillä.

Quiche Lorraine

Piirakkapohja (25-27 cm vuokaan)

4½ dl jauhoja
½ tl suolaa
2 hyppysellistä sokeria
100 g kylmää voita
3 rkl jäähdytettyä rypsiöljyä
5 rkl kylmää vettä

Leikkaa voi 1 cm palasiksi. Pane jauhot, suola, sokeri, voi ja öljy isoon kulhoon. Hiero jauhot ja rasva nopeasti sekaisin sormenpäillä niin, että syntyy ryynimäinen seos. Lisää vesi, ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo lämmittämästä taikinaa sekoittamisen aikana. Muotoile taikina palloksi, kiedo se voipaperiin, ja jätä jääkaappiin 2 tunniksi. Kauli kylmä taikina tai painele se vuokaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista pohja puolikypsäksi uunin keskiosassa 8-9 minuutin ajan.

Täyte

100 g pekonia
3 munaa
4 dl kermaa
ripaukset suolaa, valkopippuria ja muskottipähkinää
1-2 rkl voita

Paloittele pekoni n. 0.5 cm levyisiksi suikaleiksi. Ruskista ne paistinpannussa, ja levitä sitten puolikypsälle taikinapohjalle. Vatkaa munia kevyesti kulhossa, ja sekoita kerma niiden joukkoon. Kaada seos taikinakuoreen, ja levitä voinokareet pinnalle. Paista 25-30 minuuttia, kunnes pinta on kiinteytynyt ja ruskistunut..

Jos piirakasta haluaisi kauniimman, pitäisi tasoittaa reunat.