maanantai 15. syyskuuta 2014

Ropa vieja

Kanarialainen ruoka toisinaan yllättää. Perinteiset ruokalajit ovat tukevia ja rustiikkisia, ja näyttävät yksinkertaisilta. Vaikutelma on kuitenkin hieman harhaanjohtava, sillä yksinkertaisen näköinen lopputulos saattaa kätkeä sisäänsä melko monivaiheisen valmistusprosessin. Tuloksena on kuitenkin vaivannäön arvoinen maku.

Ropa vieja on jossain muodossaan tunnettu kaikkialla Espanjassa ja useilla alueilla Latinalaisessa Amerikassa. Sen koostumus kuitenkin vaihtelee paljon. Pabellón criollon lihaosa on yksi versio ropa viejasta. Espanjassa ja ihan erityisesti Kanariansaarilla ropa vieja on kokonainen ateria, johon kuuluu lihan lisäksi tavallisesti kikherneitä ja perunoita.

Ohjeita tähänkin ruokaan taitaa löytyä yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Liha on joidenkin ohjeitten mukaan pelkkää nautaa, kun taas toiset laittavat puolet kanaa. Myös mausteissa on vaihtelua. Ruokaan voi hyvin käyttää tähteeksi jäänyttä keitettyä lihaa. Jos keität lihalientä, niin tässä on erinomainen käyttökohde siinä käytetylle lihalle. Tällöin voi käyttää myös valmiiksi keitettyjä säilykekikherneitä.

Joidenkin löytämieni ohjeiden mukaan liha keitetään kokonaisena ja paloitellaan kypsänä, toisissa se taas keitetään valmiiksi paloiteltuna. Itse tällä kertaa keitin sen kokonaisena ja paloittelin kypsänä, mutta onnistuu varmasti valmiiksi paloitellulla lihallakin. Kaikissa lukemissani ohjeissa lihaa ja kikherneitä keitettiin yhtä pitkä aika, noin tunti, ja niin minäkin tein. Mietin kuitenkin, että lihaa voisi keittää pidempäänkin, jotta siitä tulisi vielä pehmeämpää. Tällä vähän yli tunnin keittoajalla sen pystyi vielä nostamaan haarukalla ilman, että se olisi hajonnut.


Ropa vieja (n. 4 annosta)

2 dl kuivattuja kikherneitä
400 g naudanlihaa ("keittolihaa")
1 laakerinlehti
suolaa
n. 300 g perunoita
oliiviöljyä
1 pieni tai ½ iso sipuli
1 paprika (punainen tai vihreä)
2 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
½ tl paprikajauhetta
ripaus jauhettua sahramia
mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
persiljaa

Liota kikherneitä viileässä vedessä 10-12 tunnin ajan.

Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi. Pane liha ja kikherneet kattilaan, mausta keitinvesi laakerinlehdellä, ja keitä n. 1 - 1½ tunnin ajan. Lisää ripaus suolaa keittoajan loppupuolella.

Sillä aikaa, kun liha ja kikherneet kypsyvät, paloittele kasvikset valmiiksi. Kuori tomaatit: upota ne hetkeksi kuumaan veteen, ja vedä kuoret irti. Poista tomaateista kannat, ja paloittele. Silppua sipuli ja paloittele paprika. Silppua tai murskaa valkosipuli.

Leikkaa myös perunat noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna reilusti oliiviöljyä pannulla, ja paista perunat siinä kypsiksi. Nosta ne sitten sivuun, lautaselle odottamaan. Jätä jäljellä oleva öljy pannuun.

Valuta lihan ja kikherneiden keitinvesi kattilasta toiseen astiaan. Anna keitettyjen ainesten kuivua hetki. Paloittele liha veitsellä siivuiksi, jos se ei ole valmiiksi paloiteltua. Kuumenna oliiviöljyä pannulla (voit käyttää samaa, jolla paistoit perunat). Ruskista tässä öljyssä nyt liha ja kikherneet.

Kuumenna lisää öljyä ison kattilan pohjalla, ja laita siihen paistumaan sipuli ja paprika. Lisää hetken kuluttua valkosipuli ja tomaatti. Jatka paistamista muutama minuutti. Lisää sen jälkeen valkoviini, ja anna kiehahtaa. Lisää mausteeksi sahramia, paprikajauhetta, mustapippuria, timjamia ja silputtua persiljaa. Sekoita joukkoon perunat, kikherneet ja liha. Lisää lihan keittolientä sen verran, että ruoka pääsee kiehumaan palamatta pohjaan. Nesteen ei kuitenkaan tarvitse peittää aineksia kokonaan. Keitä kymmenen minuuttia.