maanantai 26. tammikuuta 2015

Burrito


Burrito vielä avonaisena. Papuseoksen lisänä tomaattisalsaa, guacamolea ja hapankermaa.
Useimmat meksikolaiset eivät koskaan syö burritoja. Näin kertoi minulle äskettäin eräs Mexico Cityn asukas. Täytetyt maissitortillat, tacot, ovat tavallista ruokaa kaikkialla Meksikossa, mutta vain köyhät ihmiset maan pohjoisosassa syövät yksinkertaisia pavuilla täytettyjä vehnätortilloja, burritoja. Ehkä burritot tunnetaan niin hyvin ulkomailla, koska niitä syövä kansanosa on lähtenyt suurin joukoin siirtolaisiksi yhdysvaltoihin, vieden ruokakulttuurinsa uuteen ympäristöön, josta se on levinnyt laajempaan tietoisuuteen. Siinä samalla sanan merkityskin on hämärtynyt tai muuttunut, ja burrito on alkanut saada täytteekseen jokseenkin mitä tahansa. Tässä ei tietenkään ole mitään väärää, mutta kehittelinpä nyt perinteen kunniaksi herkullisen paputäytteen. Luultavasti se on aika kaukana Meksikon köyhien perusruuasta, mutta sitäkin parempaa. Jos viitseliäisyyttä riittää, voi tortillatkin tehdä itse tällä ohjeella.

Mustapaputäyte (4 pieneen burritoon)

1 dl kuivattuja mustia papuja
1 punainen paprika
1 pieni tai puoli isoa sipulia
½ chilipalko
1 valkosipulinkynsi
n. 2 rkl oliiviöljyä
1 tl mietoa savupaprikajauhetta (pimentón dulce)
suolaa ja pippuria

Pane pavut likoamaan n. 10-12 tuntia ennen ruuanvalmistuksen aloittamista: Huuhtele pavut siivilässä. Tarkista, ettei papujen joukossa ole kiviä tai muita roskia. Laita ne sitten kulhoon tai kattilaan kylmään veteen ja anna liota jääkaapissa puolen vuorokauden ajan.

Kaada lionneista pavuista liotusvesi pois. Pane ne kattilaan puhtaan keitinveteen ja kuumenna kiehuvaksi. Älä tässä vaiheessa lisää suolaa, sillä se saattaa kovettaa papuja! Kun vesi alkaa kiehua, kuori pois pinnalle muodostuva vaahto. Leikkaa paprika puoliksi, ja laita toinen puolikkaista papujen sekaan maustamaan keitinvettä. Anna kiehua tunnin ajan.

Silppua loput paprikasta ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna chili ja valkosipuli. Chiliä voi luonnollisesti laittaa enemmän tai vähemmän sen mukaan, kuinka tulista haluaa. Kuumena öljy isolla paistinpannulla. Paista silputtuja vihanneksia kohtalaisella lämmöllä, kunnes sipulit ovat kypsiä. Sekoita mausteet joukkoon. Tarkista, että pavut ovat kypsiä, ja kaada sitten keitinvesi pois. Keitinvedessä ollutta paprikanpalaa ei myöskään käytetä. Sekoita pavut huolellisesti mauste-vihannesseokseen.