maanantai 14. joulukuuta 2015

Vaihtoehtoja jouluksi


Alkuruuat: kylmäsavulohta, juustoja, iberiankinkkua, skagenröraa, rosollia ja marinoitua punasipulia.
 Kirjoitin tammikuussa muistiin nämä ohjeet viime joulun ruuistamme. En sitten kuitenkaan viitsinyt niitä julkaista, kun ajattelin, ettei kukaan kaipaa jouluisia ruokia enää joulun jälkeen. Tosin jonkun mielestä varmasti meidän joululounaamme oikeasti ollut jouluruokaa, kun ei siinä ollut yhtään laatikkoa. Näin ollen kaikkia ruokalajeja voisi syödä muulloinkin kuin jouluna. Toisaalta omassa lapsuudenkodissani on kyllä syöty lanttulaatikkoakin ihan kaikkina vuodenaikoina, enkä siksikään oikein osaa ripustautua jouluruuassani siihen. Jotain jouluista näissä kuitenkin on, joten ehkä nyt on hyvä aika ottaa nämä herkulliset ohjeet esiin.

Skagenröra
(alkuperäinen ohje)

300 g pakastettuja kuorittuja katkarapuja
1 dl majoneesia
1 dl hapankermaa
puolikkaan sitruunan mehu
ripaukset suolaa ja pippuria
2 rkl hienoksi silputtua punasipulia

Sulata katkaravut. Silppua ne n. puolen sentin kokoisiksi paloiksi. Muutaman kappaleen voi jättää kokonaiseksi koristelutarkoituksiin. Sekoita majoneesi, hapankerma ja mausteet keskenään, ja lisää joukkoon katkarapusilppu.

Marinoitu punasipuli
(alkuperäinen ohje)

1 iso punasipuli tai 2 pientä
0.5 dl viinietikkaa
2 rkl sokeria
suolaa ja pippuria
1 dl oliiviöljyä

Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Sekoita etikka, sokeri, suola ja pippuri pienessä kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon sipuli ja kiehauta. Siirrä kattila pois levyltä ja sekoita öljy joukkoon. Anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään.

Kinkkua sinapin kanssa, haudutettua punakaalia, sekä herneitä ja purjoa.
Haudutettu punakaali
(alkuperäinen ohje)

puolikas punakaali
puolikas isosta punasipulista
1 omena
öljyä
2 rkl viinietikkaa
2 rkl siirappia
1 dl punaista mehua tai vettä (itselläni oli rypäle-granaattiomena-mustaherukkamehua)
1 kanelitanko
3 neilikkaa
suolaa ja pippuria

Leikkaa kaali, sipuli ja omena ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa, ja kuullota suikaleita siinä muutama minuutti. Lisää muut ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta kannen alla tunnin ajan. Sekoita välillä ja lisää nestettä jos näyttää kuivalta.

Herneitä ja purjoa
(alkuperäinen ohje - tässä hieman muunneltuna)

1-2 purjoa
200 g pakasteherneitä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherryviinietikkaa
1 tl hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
kourallinen minttua ja persiljaa

Huuhtele purjo huolellisesti, ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Jätä tummanvihreät osat käyttämättä.  Silppua minttu ja persilja. Keitä purjoa n. 10 minuuttia kiehuvassa vedessä. Lisää herneet keittämisen loppuvaiheessa. Valuta keitinvesi pois. Sekoita öljy, etikka, hunaja ja sinappi keskenään. Sekoita tämä kastike sekä silputut yrtit purjon ja herneiden joukkoon.