tiistai 7. maaliskuuta 2017

Shakshuka



Meillä syötiin shakshukaa jo ennen kuin se oli cool, mutta uskookohan sitä kukaan, kun nyt vasta julkaisen reseptin? Shakshuka on peräisin Afrikan pohjoisosista ja koostuu mausteisessa kasviskastikkeessa hyydytetyistä munista. Valmistusastiaksi tarvitaan mielellään valurautainen paistinpannu ja pannun päälle sopiva kansi. Kuvan shakshukassa on päällä vielä raastettua juustoakin, vaikka se ei taida perinteisimmillään ruokaan kuulua. Yrtit pinnalla ovat basilikanlehtiä, joita sattui kotona olemaan, mutta persilja ja korianteri ovat yleisempiä.

Shakshuka (2 annosta)
(Alkuperäinen ohje)

½ iso tai 1 pieni sipuli
1 paprika
1-2 valkosipulinkynttä
1 chili (voit käyttää myös kuivattua chilijauhetta tai -rouhetta)
1 rkl oliiviöljyä
200 g tomaattimurskaa
1-2 rkl tomaattipyrettä
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria
4 munaa
yrttejä maun mukaan

Silppua sipuli, paprika, valkosipuli ja chili. Kuumenna oliiviöljy pannulla, ja paista kasviksia siinä n. 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja -pyre ja mausteet. Kypsennä toiset 5 minuuttia tai vähän yli. Nestettä pitäisi haihtua niin paljon, että kastike pysyy hieman kasassa eikä leviä täysin tasaiseksi. Maista kastiketta, ja lisää tarvittaessa mausteita. Tee kastikkeen pintaan neljä syvennystä, ja riko munat niihin. Laita kansi päälle, ja anna kypsyä 10-15 minuuttia. Ripottele pinnalle yrttejä ja nauti vaalean leivän kanssa.

Blinit



Teimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa elämässämme blinejä. Suunnitelmissa ne ovat olleet ennenkin, mutta uskallusta ei ole löytynyt. Luulin, että blinit eivät onnistuisi ilman juuri niitä varten tehtyä blinipannua. Olin väärässä, sillä tavallisella valurautapaistinpannulla tuli oikein hyviä. Blinit eivät levinneet hallitsemattomasti, vaikka paistopinta oli isompi kuin sen oikeaoppisesti kuuluisi olla. Ei siis tarvitse ostaa tilaa vievää härpäkettä, jonka ainoa tarkoitus on tehdä kerran vuodessa valmistettavasta ruokalajista nätimmän näköinen.

Blinit
(Alkuperäinen ohje)

4 dl maitoa
30 g tuorehiivaa
200 g tattarijauhoa
200 g vehnäjauhoa
½ tl suolaa
2 munaa
2 dl olutta
reilusti voita paistamiseen

Lämmitä maito n. 30 asteiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita niin kauan, että hiiva liukenee. Sekoita isommassa kulhossa jauhot ja suola keskenään. Erottele munien keltuaiset valkuaisista. Huolehdi siitä, että valkuaiset tulevat täysin puhtaaseen kulhoon, eikä niiden joukkoon saa joutua yhtään keltuaista. Laita ne jääkaappiin odottamaan. Sekoita jauhojen joukkoon maidon ja hiivan seos ja keltuaiset. Sekoita huolellisesti, ettei taikinaan jää jauhoklimppejä. Lisää tämän jälkeen 1 dl olutta. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa kahden tunnin ajan.

Kun taikina on kohonnut kaksi tuntia, vatkaa aiemmin erottelemasi munanvalkuaiset vaahdoksi. Sekoita taikinaan ensin toinen desilitra olutta, ja sen jälkeen valkuaisvaahto. Sekoita varovasti, etteivät kuplat sen enempää oluessa kuin valkuaisvaahdossakaan hajoaisi. Anna taikinan levätä tämän jälkeen vielä 20 minuuttia.

Kirkasta voi paistamista varten: sulata voi pienessä kattilassa, ja kaada varovasti keltainen osa toiseen astiaan niin, että vaalea sakka jää sulatuskattilaan. Kirkastettu voi kestää kuumempaa lämpötilaa kuin voi, jossa on sakka mukana.

Kuumenna paistinpannu, ja kaada sille kirkastettua voita. Annostele kuumalle pannulle kauhallinen blinitaikinaa. Anna blinin paistua, kunnes sen pintaan nousee kuplia. Käännä blini lastalla ja paista toinenkin puoli.

Tarjoa blinien kanssa esimerkiksi smetanaa, hapankaalia, kylmäsavulohta, mätiä, punasipulia ja suolakurkkua.