Kuva: kongsky / FreeDigitalPhotos.net |
Papaija kasvaa puussa trooppisilla alueilla. Alunperin se on kotoisin Amerikasta, ja sen viljely aloitettiin Meksikossa. Papaijapuu kasvaa nopeasti, jopa vain kolmessa vuodessa siemenestä täysikasvuiseksi hedelmiä tuottavaksi puuksi. Hedelmä voi painaa jopa yhdeksän kiloa, mutta Suomeen tuodaan yleensä pienimpiä, noin puolen kilon painoisia hedelmiä. Papaijat poimitaan ja kuljetetaan raakana, mikä ehkä vaimentaa hedelmän makua.
Papaijan kuori on vihreä, ja täysin kypsyessään se muuttuu keltaiseksi. Kokonainen hedelmä ei tuoksu juuri lainkaan, leikattuna hedelmälihassa on makean hedelmäinen tuoksu. Papaija kypsyy huoneenlämmössä, ja kypsänä se säilyy jääkaapissa. Papaijan kuorta ei syödä, vaan ainoastaan punertava hedelmäliha. Hedelmän keskellä on suuri määrä pippurimaisia siemeniä. Niitäkään ei tavallisesti syödä, vaikka ne syötäväksi kelpaavatkin. Ne paitsi näyttävät, myös maistuvat hieman pippurilta.
Papaija sisältää papaiini-nimistä entsyymiä, joka mureuttaa lihaa. Siksi papaijaa voidaan käyttää marinadeihin. Huonona puolena entsyymissä on, että se estää liivatteen toiminnan, ja siksi papaijaa ei voi raakana käyttää hyytelöihin. Kuumennettaessa entsyymi kuitenkin tuhoutuu, joten keitettyä papaijaa voi hyydyttää liivatteella. Kokeilin marinadia, johon tulee soseutettua papaijaa. Käytin sitä porsaan ulkofilepihvien marinointiin. Ainakaan näissä pihveissä en huomannut mitään erikoista. Ehkä papaiini vaikuttaa enemmän sitkeämpiin lihoihin. Tässä ohje, jos joku haluaa kokeilla:
Papaijalla marinoitu porsaanfilee. Lisäksi on coleslaw-salaattia. |
½ papaija
n. 1 dl oliiviöljyä
reilusti mausteita, esim. suolaa, mustapippuria, cayennepippuria ja timjamia
Kuori papaija ja poista siemenet. Soseuta hedelmä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Käytä mausteita reilusti, jotta lihaan tulee jotain makuakin. Levitä marinadi marinoitavan lihan päälle ainakin pari tuntia ennen lihan kypsentämistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.