sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Mielenkiintoisia raaka-aineita (38): Taskurapu

Tulipa taas kokeiltua jotain ihan uutta. Taskurapuja en ole ennen nähnyt lähikaupan pakastealtaasta, mutta nyt niitä oli sinne ilmestynyt. Kappalehinta oli tosin lähes 20 euroa, joten en niitä kovin usein muutenkaan ostaisi. Kun tilaisuus kuitenkin oli, piti erikoisuutta maistaa, ja niinpä juhlistimme ravulla talvipäivänseisausta.

Suurimmat taskuravut voivat painaa jopa neljä kiloa, mutta tyypillisesti pyydetyt ravut painavat puolesta kilosta kiloon. Puolen kilon taskuravussa on syötävää lihaa n. 150 grammaa.Pakastetut ravut on ennen jäädytystä keitetty. Jostain voi mahdollisesti saada myös eläviä taskurapuja. Kuten muutkin ravut, taskuravut keitetään elävältä. Pakastettu rapu sulaa jääkaapissa vuorokaudessa.

Tällainen otus paketista paljastui.

Olisi kannattanut ensin vähän opiskella ravun käsittelyä. Emme ehkä saaneet kaikkea mahdollista lihaa esiin ravusta, kun ryhdyimme suoraan avaamaan rapua katsomatta ensin ohjeita. Vähintäänkin touhusta tuli tarpeettoman sotkuista. Niille, jotka malttavat katsoa käyttöohjeita ennen kuin rupeavat itse räpeltämään, ravun perkausta esitellään esimerkiksi tässä videossa.

Pääasia ravun käsittelyssä on, että ravusta löydetään kahta hyvin erilaista lihaa. Erityisesti saksien sisällä on hiutalemaista valkoista lihaa, jonka maku on mieto, ja muistuttaa joki- ja katkarapujen makua. Kuoren sisäpuolella sitä vastoin on ruskeaa lihaa, joka on rakenteeltaan tahnamaista ja voimakkaamman makuista. Se näyttää suoraan sanottuna vastenmieliseltä, mutta ulkonäköä ei pidä säikähtää, sillä maku on oikein hyvä. Näitä kahta erilaista lihaa ei pidä sekoittaa keskenään, vaan ne syödään erikseen, sillä ne maistuvat niin erilaisilta. Peratun ravun kuoret voi laittaa kattilaan kiehuvaan veteen, ja keittää niitä puolen tunnin ajan. Kun keittovesi siivilöidään, saadaan rapulientä, jonka voi myöhemmin käyttää vaikka kalakeiton liemenä.

Taskurapua suositellaan usein tarjottavaksi sellaisenaan, niin että liha on aseteltu ravun selkäpanssariin. Tällöin tarvitaan yksi rapu jokaista ruokailijaa kohti. Koska meillä oli vain yksi 600 gramman rapu kahdelle jaettavaksi, teimme valkoisesta lihasta pastaa ja ruskeasta lämpimiä voileipiä. Näin yhdestä ravusta riitti peräti kahteen ateriaan. Kuorista saatiin keitettyä litran verran hyväntuoksuista lientä, joka odottaa pakastimessa sopivaa käyttöä.

Pastan ohje löytyi BBC:ltä. Teimme itse tuorepastaa, mutta kuivapastakin varmasti käy, jos ei tuoretta jostain syystä voi tehdä. Erona on, että tuorepastaa keitetään vain minuutti, kuivapastaa ehkä 6-7 minuuttia. Tämä on hyvä ottaa huomioon, ettei kastikkeen ravunliha turhaan ylikypsy pastan kiehuessa. Oikeastaan vähän epäilen, että tämä ohje ei ole paras mahdollinen, sillä ravunlihaa ei enää tarvitsisi keittää vaan ainoastaan kuumentaa. Ehkä siitä kuitenkin irtoaa makua kastikkeeseen, ja lopputulos maistui ihan hyvältä. Huomasin muuten, että tuorepastaa kannattaa nopeasti sekoittaa kattilassa aivan keittämisen alussa, jolloin se pysyy irtonaisempana.

Ravunlihapasta (2 annosta)

kahden hengen annos linguinia, tagliatellea tai spagettia (tuoretta tai kuivaa)
kattilallinen vettä
suolaa

Kastike:
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 pieni sipuli
puolikas punainen chili ilman siemeniä
valkoinen liha yhdestä taskuravusta
½ dl valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria
kourallinen basilikanlehtiä

Silppua sipuli, valkosipuli ja chili. Käytä chiliä varovasti, sillä ravunkin olisi tarkoitus maistua lopputuloksessa! Chilin määrää voi siis vähentää niin halutessaan. Jos käytät kuivapastaa, rupea keittämään sitä suolatussa vedessä. Paista sipulia, valkosipulia ja chiliä parin minuutin ajan kattilan pohjalla kohtalaisella lämmöllä. Lisää ravunliha ja valkoviini ja anna kiehua hetki. Jos käytät itse tehtyä tuorepastaa, pane se kiehumaan tässä vaiheessa. Valuta pasta nopeasti, ja sekoita se heti huolellisesti kastikkeen joukkoon. Sekoita joukkoon mausteeksi suolaa ja pippuria sekä basilika.

Lämpimät rapuvoileivät

huoneenlämmössä pehmennettyä voita
ruskeaa lihaa taskuravusta
valkosipulinkynsi
ruohosipulia
suolaa
pippuria
patonki
mozzarellajuustoa

Sekoita keskenään tahnaksi voi, ruskea liha, murskattu valkosipuli, silputtu ruohosipuli, suola ja pippuri. En muista tarkkoja suhteita, mutta voita ja ravunlihaa taisi olla suunnilleen saman verran, mausteita maun mukaan. Leikkaa patongista n. 1 cm paksuisia kiekkoja. Levitä jokaiselle patonkikiekolle rapu-voiseosta ja revi päälle pala mozzarellaa. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes juusto on sopivasti sulanut ja leipä rapeutunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti