maanantai 6. tammikuuta 2014

Pupupata porisee

Kani sekametelisopassa. Ei mikään kaunis annos valitettavasti.

Olen joskus ihmetellyt miksi kania ei käytetä ruuaksi suuremmassa määrin. Nehän ovat pieniä eläimiä, joita luulisi olevan helppo kasvattaa, ja lihan lisäksi niistä voisi hyödyntää ehkä turkinkin. Suomesta on silti vaikea löytää kanin lihaa oikein mistään. Oleskelen parhaillaan työni vuoksi Teneriffalla, ja täällä kani on ihan peruslihaa, jota löytää jokaisesta kaupasta. Jos kania jostain saa, kannattaa maistaa. Se muistuttaa maultaan hieman broileria, mutta on yleensä vähän mehukkaampaa. Paljon pieniä luita kanissa on, mikä tekee syömisestä hieman hankalaa. Muuten se on kuitenkin oikein kelvollista lihaa.

Tämän ohjeen löysin Cocina mía -lehden joulunumerosta. Kania marinoidaan ensin tummasta oluesta ja valkoviinistä sekoitetussa liemessä 12 tunnin ajan, ja keitetään sitten kypsäksi tässä liemessä. Joukkoon laitetaan lopuksi kuivattuja hedelmiä, joista tulee mukaan makeutta. Ostin valmiiksi paloitellun puolikkaan kanin, joten en osaa neuvoa kokonaisen kanin käsittelyssä. Isoruokaisempi ihminen voisi ehkä syödä puolikkaan kanin vaikka yhdeltä istumaltakin, sen verran iso osa eläimestä on luita. Itselleni siitä riittää kuitenkin kahden aterian pääruuaksi. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kokonainen kani, joten puolikkaalle tuli minulla hieman enemmän kastiketta, sillä käytin muita aineksia samat määrät. Mutta hyvin voi pataan panna myös kokonaisen paloitellun kanin.

Kania tummassa oluessa

½ tai 1 kani paloiteltuna

Marinadi/keitinliemi:
3 dl tummaa olutta
3 dl valkoviiniä
1.5 dl balsamiviinietikkaa
1 oksa rosmariinia
1 laakerinlehti
10 kokonaista mustapippuria

3 rkl oliiviöljyä
100 g kuivattuja luumuja
100 g kuivattuja aprikooseja
100 g kuivattuja viikunoita
suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl mustikkahilloa

Sekoita marinadiliemen ainekset keskenään, ja upota kani liemeen. Anna olla jääkaapissa n. 12 tunnin ajan.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Ota kaninpalat marinadista, kuivaa ne talouspaperilla, ja ruskista niitä pannulla öljyssä. Kuumenna marinointiliemi kiehuvaksi, ja laita ruskistetut lihanpalat takaisin liemeen. Anna kiehua 45 minuuttia. Lisää tämän jälkeen kuivatut hedelmät, ja jatka keittämistä tämän jälkeen vielä 15 minuuttia. Tunnustele lihaa kuitenkin jo hieman aiemmin, ja lopeta keittäminen ennen kuin siitä tule ylikypsää. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada liemi varovasti toiseen kattilaan, ja keitä sitä voimakkaasti kokoon niin, että sen määrä pienenee puoleen alkuperäisestä. Lisää kastikkeeseen mustikkahillo ja keitä vielä vähän kokoon. Kaada kastike lopuksi takaisin kanin ja kuivahedelmien päälle ja tarjoa.

--------
Lisäys: Unohdin aiemmin mainita, että sain kanistani myös toisen ruuan. Pakkauksessa oli nimittäin mukana kanin maksa erikseen pakattuna. Pienestä maksasta riittää alkupalaksi yhdelle. Maku on miedompi kuin naudan maksalla. Näin sen valmistin:

Kanin maksa

1 maksa
2 rkl voita
1 oksa rosmariinia
suolaa ja pippuria
Lisäksi salaatinlehtiä ja päärynä

Sulata voi pienessä kattilassa rosmariininoksan kanssa. Anna voin ruskistua. Paista maksa rosmariinivoissa kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa maksa salaatin ja lohkotun päärynän kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.