keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kesäkääryleet

Paremminvarustellussa ruokakaupassa osui silmiin paketti riisipaperiarkkeja. Pitihän sitä käyttää tilaisuus hyväksi ja kokeilla, etenkin kun äskettäisellä lomallani olin maistanut kyseisiä herkkupaloja ravintola Rullassa.

Kesäkääryleet koostuvat riisipaperiarkista, johon on kääritty kasviksia, nuudeleita ja tavallisesti myös jotain lihaa tai kalaa. Ainekset ovat tuoreita ja viileitä, mikä tekee rullista raikasta kesäruokaa. Kylmä rulla dipataan kastikkeeseen ja syödään sormin.

Jos saatavilla on useampia erilaisia riisipaperiarkkeja, kannattaa valita niistä pienin. Omat paperini olivat liian isoja, jolloin kääryleistä joko tuli ison kokonsa takia vaikeasti syötäviä tai sitten moninkertaiseksi taiteltu riisipaperi muodosti inhottavia sitkeitä tärkkelysklimppejä.

Kastikkeista tyypillisin on maapähkinäkastike. Sen perustana on maapähkinävoi, johon sekoitetaan mausteita ja maustekastikkeita. Tässä on likimääräinen ohje omaan kastikkeeseeni, mutta ainesten keskinäisiä suhteita kannattaa säätää oman maun mukaisiksi. Tärkeää on saada kastikkeelle sellainen koostumus, että kesäkääryleitten dippaus onnistuu.

Maapähkinäkastike (1 annos)

1 rkl maapähkinävoita
1 tl seesamiöljyä
1 tl soijakastiketta
½ tl chilikastiketta
puolikas valkosipulinkynsi
puolen limen mehu

Valmista kastike ennen kääryleitä, ja jätä se odottamaan huoneenlämpöön. Hienonna, murskaa tai raasta valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Ohenna pienellä määrällä vettä, jos kastike tuntuu liian paksulta.

Kesäkääryleet

Riisipaperiarkkeja
Riisinuudeleita
Raakoja vihanneksia, esimerkiksi kurkkua, porkkanaa, paprikaa, lehtisalaattia, kevätsipulia, korianteria...
Haluamasi muut täytteet (esimerkkejä alla)

Kypsennä nuudelit, valuta ne, ja anna niiden jäähtyä. Kypsennä myös muut kypsennystä vaativat täytteet, kuten lihat tai äyriäiset ja jäähdytä nekin. Leikkaa kasvikset ohuiksi tikuiksi (julienne-tyyliin), salaatinlehdet voi repiä n. 5x5 cm kokoisiksi paloiksi. Leikkaa myös mahdolliset lihatäytteet ohuiksi siivuiksi.

Järjestä kaikki ainekset valmiiksi kääryleitten kokoamista varten. Ota viereen kaksi lautasta: kaada toiselle vettä riisipaperiarkkien kostuttamista varten, ja varaa toinen valmiille kääryleille. Kokoa kääryleet joko leikkuulaudan tai keittiöpyyhkeen päällä (aavistuksen verran kostea pyyhe oli ehkä hieman helpompi alusta).

Ota yksi riisipaperiarkki ja kastele se nopeasti vedellä molemmilta puoliltaan. Voit joko heilutella arkkia vesilautasella tai sivellä vettä käsilläsi paperin päälle. Älä kuitenkaan liota paperia, ettei se kastu liikaa ja hajoa.

Levitä riisipaperiarkin keskelle ensin liha- tai muu täyte. Sopiva määrä täytettä peittää n. 3x5 cm kokoisen alueen. Asettele päälle seuraavaksi nuudeleita, ja tämän jälkeen muutama suikale jokaista kasvista niin, että täytteet muodostavat pitkulaisen kasan.

Käännä varovasti riisipaperin toinen reuna (täytekasan pitkän sivun puolelta) täytteiden ympärille. Taita sitten täytteiden ylä- ja alapuolinen osa riisipaperista täytekasan päälle. Kääräise lopuksi riisipaperin toinen puoli ja sulje kääryle. Käytä tarvittaessa vähän vettä pehmentämään riisipaperia, jotta se taipuu riittävästi. Varo kuitenkin kastelemasta liikaa, koska silloin paperi hajoaa helposti. Nosta valmis rulla tarjoilulautaselle. Älä anna valmiiden rullien koskea toisiaan, etteivät ne tarttuisi kiinni.
 Ensimmäisen rulla-annokseni täytteenä oli se kaikkein tavallisin, eli katkaravut. Aika hyvin onnistuin ensikertalaiseksi siinä mielessä, että vain yksi kääryle hajosi rakennusvaiheessa. Kuvassa näkyvä kastike oli aivan liian paksua ja annos kokonaisuudessaan iso ja todella täyttävä. Tämän jaksoi sunnuntailounaana, mutta päätin puolittaa annoksen arki-iltojen aterioihin.
 
Seuraavana iltana testasin kylmäsavulohta. Näistä rullista tuli aivan liian isoja, ja ne hajosivat pahasti käsiin syödessä. Maun puolesta kala toimi.

Kolmannella aterialla täytteenä oli keitetyn munan siivuja. Oikein hyvä. Mutta eivätkö nuo nuudelit ja riisipaperit ikinä lopu? Yksin kun joutuu syömään, niin usein käy niin, että samaa ruokaa on syötävä melkein koko viikko. Riisipaperit kyllä olisivat säilyneet jääkaapissa myöhempää käyttöä varten, mutta valmiiksi keitetyt nuudelit olisi joka tapauksessa pitänyt syödä pois. Tässä vaiheessa alkoi kyllästyttää täytteiden vaihtelusta huolimatta. Päätin vielä repäistä ja kokeilla vähän mielikuvituksellisempia täytevaihtoehtoja viimeisellä kesäkääryleaterialla.

Siispä, ylläolevassa kuvassa etualalla serranonkinkkua, siitä myötäpäivään kiertäen oliiveja ja saksanpähkinöitä, sitten raejuustoa, ja oikealla Danablu-sinihomejuustoa kuivatun luumun kera.

Näistä serranonkinkku ei oikein sopinut yhteen maapähkinäkastikkeen kanssa, ja muutenkin kinkun maku oli liian hallitseva muihin ainesosiin verrattuna.

Tämän syötyäni vähän epäilin oliivirullaa, mutta se osoittautui yllättävän hyväksi, vaikka erikoinen olikin. Ehkä oli hyvä, että laitoin rullaan vain pari oliivia, jolloin niiden maku ei päässyt liikaa esiin. Lisäksi saksanpähkinä toi mukavaa lisärapeutta.

 Raejuusto oli suurin pettymys täysin mauttomana ja lisäksi vaikeasti syötävänä (juustonmurut tahtoivat levitä lautaselle).

Sinihomejuusto oli yllättäen ehdottomasti paras näistä kokeilurullista: se sopi erinomaisen hyvin maapähkinäkastikkeen seuraan ja makea luumu toi vielä oman kontrastinsa kokonaisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti