keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Englantilais-Espanjalaista possua

Ilmojen viiletessä alkaa tehdä mieli lämpimiä pataruokia. Mielitekoa lisää se, kun kaupan lihahyllyllä katsoo hintalappuja: halvimmat lihat ovat lapoja, jotka sopivat täydellisesti keitettäviin ruokiin. Siksi etsinkin sopivaa reseptiä erityisesti sianlihapataan. Hyvännäköinen ohje löytyi Delia Smithiltä: Espanjalaista haudutettua porsasta perunoiden ja oliivien kanssa. En tiedä kuinka espanjalainen tämä brittikokin näkemys on, mutta hyvä pata siitä kuitenkin tuli.

Lihaksi pataruokaan sopii parhaiten lapa. Myös etuselkää voi käyttää. Kokonaisena myytävässä lavassa on usein paksu rasvakerros pinnassa. Jos lavan kypsentäisi kokonaisena uunissa, rasva tarvittaisiin mehevöittämään lihaa. Keitettävästä lihasta sen voi kuitenkin leikata pois. Itse en ainakaan pidä keitetystä läskistä. Luun sitä vastoin voi jättää pataan makua lisäämään.

Alkuperäisen ohjeen tuoreet tomaatit korvasin purkillisella tomaattimurskaa. Laiskotti sen verran, etten viitsinyt ruveta kuorimaan tomaatteja. Tällaisessa pitkään haudutettavassa pataruuassa tomaattien tuoreus ei ehkä kuitenkaan anna niin paljon lisäarvoa. Alkuperäisen ohjeen kuvassa perunat näyttävät olevan kuorimattomia, mutta suosittelen niiden kuorimista, koska keitettyjen perunoiden kuoret narskuvat inhottavasti hampaissa. Pataa voi haudutella uunissa, 150 asteessa, mutta liedelläkin tuli ihan hyvää. Keittoaika on minimissään kaksi tuntia, mutta ei haittaa, vaikka lihan antaisi hautua kolmekin tuntia. Pitää vain muistaa lisätä perunat 30-45 minuuttia ennen ruokailua.

Espanjalaista haudutettua porsasta perunoiden ja oliivien kanssa

1 kg porsaan lapaa
1 iso tai 2 keskikokoista sipulia
1 punainen paprika
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
n. 100 g oliiveja
500 g tomaattimurskaa tai kokonaisia kuorittuja tomaatteja
2 timjaminoksaa
2 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
500 g perunoita
suolaa
mustapippuria

Paloittele liha n. 3 cm läpimittaisiksi kuutioiksi. Leikkaa sipulit puoliksi, ja siivuta. Leikkaa paprika saman kokoisiksi, parin sentin pituisiksi ohuiksi suikaleiksi. Silppua valkosipuli.

Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä paistinpannulla. Ruskista lihaa öljyssä muutama pala kerrallaan, esimerkiksi kolmessa erässä. Siirrä ne sitten isoon pataan tai kattilaan. Kun kaikki liha on ruskistettu, lisää pannulle toinen ruokalusikallinen oliiviöljyä, ja paista siinä sipulia ja paprikaa. Kun nämä vihannekset alkavat ruskistua, lisää joukkoon valkosipuli, ja paista vielä minuutin ajan.

Kaada vihannesseos lihan päälle pataan. Lisää tomaatti, punaviini, timjami (lehtiä voi vähän repiä irti varsista) ja laakerinlehdet. Sekoita ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla, ja kuumenna kiehuvaksi. Anna padan kiehua hiljalleen vähintään kahden tunnin ajan. Kun keittoaikaa on jäljellä 30-45 minuuttia, lisää joukkoon kuoritut ja kahteen osaan leikatut perunat. Pata on valmis, kun perunat ovat kypsiä ja liha aivan pehmeää. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria vielä lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.