torstai 4. lokakuuta 2012

Nyt onnistui leipä!

Olen tämän vuoden aikana satunnaisesti yritellyt opetella leipomaan leipää. Jonkun kerran on leipä onnistunutkin, mutta seuraava yritys on sitten taas ollut jotain ihan muuta. Tässä kuvassa esimerkiksi on patonkeja:
Mistä lähtien patongit ovat olleet litteitä?
Yritin asetella löysää takertuvaista taikinaa pitkulaiseen muotoon, mutta tuollaiseksi se levisi. Leipien korkeus oli vähän alle 2 cm. Yhtään eivät kohotuksen aikana kohonneet.

Maku ei minun tekemissäni leivissä juuri koskaan ole ollut yhtä hyvä kuin kaupan leivissä. Tämä taitaa olla todiste täydellisestä leivontataidottomuudestani. Eihän kaupan leipien kuuluisi olla hyviä. Nehän paistetaan jostain Puolassa valmistetusta pakastetaikinasta. Mutta minkäs sille voi, että ne oikeiden kulinaristien paheksumat puolalaispakastetaikinaleivät kauppojen uunissa paistettuna yksinkertaisesti näyttävät, tuoksuvat, tuntuvat ja maistuvat hyvältä ja itse tekemäni taas eivät.

Nyt onnistuin kuitenkin vaihteeksi saamaan aikaan oikeasti aika hyvää leipää. Alkuperäinen ohje löytyy Pala taivasta -blogista. Halusin tehdä nimenomaan vuokaleivän, koska siinä ei ainakaan ole tuota leviämisongelmaa, kuten yllä olevissa patongeissa. Tein ohjeen mukaan, mutta puolikkaan annoksen, sillä minulla on vain yksi leipävuoka. Sen verran uskalsin muunnella ohjetta, että käytin kaurahiutaleiden tilalla vehnäleseitä ja siirapin korvasin fariinisokerilla. En viitsinyt ostaa puuttuvia aineksia, kun ohjeessakin muuntelu sallittiin. Hyvä leipä siitä tuli. Hyvä suojaisa paikka taikinan kohottamiseen on muuten mikroaaltouuni. Sitä ei tietenkään vahingossa saa käynnistää!

Hyvin paistunut, herkullinen vuokaleipä.
Vuokaleipä

2½ dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa (puoli pakettia)
½ dl vehnäleseitä
½ dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
2 tl fariinisokeria
4-4½ dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon, ja lisää vesi. Sekoita niin, että hiiva liukenee veteen. Lisää leseet, ruisjauhot, sokeri ja suola. Peitä kulho, ja anna seoksen olla rauhassa puolen tunnin ajan. Seos alkaa silloin kuplia. Lisää vehnäjauhot vähitellen, ja vaivaa taikinaa n. 15 minuutin ajan. Anna sen jäädä melko löysäksi. Anna taikinan kohota puoli tuntia lämpimässä, ilmavirroilta suojassa. Voitele pitkulainen leipävuoka rasvalla. Itse käytin voiteluun rypsiöljyä, koska se on helppo levittää, mutta jos haluat leivän pintaan voin makua, käytä toki sitä. Kaada taikina vuokaan. Anna kohota taas puoli tuntia hyvin suojattuna. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Paista leipää uunissa puolen tunnin ajan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti