sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kämppä Espanjassa


Tämän näköisessä keittiössä tapahtuu suurin osa seuraavien parin vuoden kokkailuistani. Olen aloittanut uudessa työpaikassa Teneriffalla. Työpaikkani on viileässä La Lagunan kaupungissa, mutta asun Santa Cruzissa lähellä rannikkoa, koska siellä on lämpimämpää. Melkoinen seikkailu edessä!

Haasteita riittää ainakin näin aluksi ruoka-asioissa, siinä missä monessa muussakin! Mies jäi oman työnsä vuoksi Suomeen, joten paitsi että ikävä vaivaa, joudun opettelemaan laittamaan pienempiä määriä ruokaa. Pari kertaa on jo tullut syötyä samaa lajia melkein koko viikko. Kuten yllä olevista kuvistakin näkyy, keittiö on pieni, ja erikoisemmat työvälineetkin puuttuvat. Myös induktioliesi on uusi tuttavuus, johon en vielä täysin ole tottunut. Osa ruuista onnistuu yllättävän hyvin, toiset taas epäonnistuvat, vaikka hallitsisin ne täydellisesti sähköliettä käyttäen.

Sitten on vielä kaupassa käynti! Kielitaito karttuu vähitellen, ja tutut raaka-aineet alkavat löytyä. Siis siinä tapauksessa, että kyseisiä aineksia ylipäätään on myynnissä. Ensimmäisen kuukauden aikana en vielä ole juurikaan uskaltautunut lähestymään kalatiskiä, sillä tarjolla olevat lajit ovat täysin tuntemattomia. Kyllä tässä joskus vielä täytyy mustekalaan tarttua!

Niin, kalatiski tosiaan löytyy pienemmistäkin kaupoista ja lihatiski myös. Ja niistä saa myös ihan oikeasti palvelua. (Olen vieläkin hiukan närkästynyt siitä, kun kesällä ennen tänne tuloani erään suomalaisen kaupan kalatiskillä ei voitu suomustaa kalaa!) Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että suomalaisilla on aivan turhaa kansallista alemmuudentunnetta ruokakauppojen valikoiman suhteen. Nettikeskusteluista kun saa sellaisen mielikuvan kuin kaikkialla muualla asiakkaille ojenneltaisiin vastapoimittuja ananaksia ja hanhia höyhenineen. No ei täällä ainakaan. Lihojen osalta tarjolla on yleisesti ihan samat sika-nauta-broilerit kuin Suomessakin. Ainoa paikallinen erikoisuus lihan osalta on kani, joka ainakin ravintoloissa on ollut oikein hyvää.

Täkäläisten kauppojen vihannesosastot ovat sekä valikoimaltaan että laadultaan aika vaatimattomia. Esimerkiksi salaatit ovat usein valmiiksi nahistuneita ja valikoimaa on vain pari lajia. Yrttejä on todella vähän tarjolla, ja ne myydään valmiiksi leikattuna. Löysin tosin paikallisesta kauppahallista myymälän, josta saa basilikaa ja timjamia ruukussa. Hedelmät sitä vastoin ovat ihan hyvälaatuisia tavallisissa kaupoissakin. Ja jos joku luuli, että einekset ovat vain suomalainen keksintö, niin miltä kuulostaisivat keitetyt perunat säilykepurkissa? Tai valmiiksi poksautetut ja värjätyt popcornit? Kaikenlaista jännittävää täälläkin näyttää olevan. Itsekin silti ilahduin tölkitetystä lihaliemestä, vaikka sen itsekin osaisin keittää. Vaatimattomassa keittiössä on kuitenkin mukava päästä vähän vähemmällä vaivalla. Lopettakaa siis se valitus. Kummallakin puolella mannerta voi syödä hyvin tai huonosti, riippuen siitä mitä sieltä kaupasta itse valitsee!

Tähän tilanteeseen sopii periespanjalainen resepti, tortilla española eli perunamunakas. Vaikka nimi on sama, tällä ruualla ei ole mitään tekemistä meksikolaisen tortillan kanssa. Tein perunamunakasta ensimmäistä kertaa, ja siihen nähden onnistuin hyvin. Perunamunakas kannattaa tehdä kevyellä paistinpannulla, jotta sen käsittely olisi helpompaa. En siis tällä kertaa suosittele valurautaa, vaan esimerkiksi keraamista pannua. Oma pannuni oli hieman liian iso, joten munakkaastani tuli melko ohut. Munakkaan kääntämisessä on hyvä varautua pieneen sotkuun. Öljy tahtoo valua lautas-pannuyhdistelmän ulkopuolellekin.
Pinta vähän kärähti, muuten hyvä.
Perunamunakas (2 annosta pääruokana)

½-1 kg perunoita
puolikas pienestä sipulista
n. 1-2 dl oliiviöljyä
4 munaa
suolaa

Kuori perunat, ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi. Silppua sipuli. Sipulin voi jättää poiskin. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipulia ensin pari minuuttia öljyssä. Lisää perunat pannulle ja sekoita hyvin. Kypsennä perunoita öljyssä puolen tunnin ajan. Sekoita välillä, jotta kaikki kypsyvät. Riko munat kulhoon. Valuta perunoista öljy, ja sekoita perunat ja munat keskenään mausta seos suolalla. Kaada öljy takaisin pannuun (lisää öljyä tarvittaessa). Kaada muna-perunaseos pannulle, ja anna hyytyä keskitason lämmöllä n. 5 minuuttia. Aseta pannun päälle lautanen, ja valuta varovasti öljyä toiseen astiaan. Kiepauta pannu ja lautanen ympäri niin, että munakas jää lautaselle. Kaada öljy taas pannulle ja liu'uta munakas siihen lautaselta niin, että ensin paistettu puoli jää ylöspäin. Paista vielä 5 minuuttia toiselta puolelta.
Koristeena basilikanlehti ja sardellifile (ei välttämätöntä).

1 kommentti:

  1. Onneksi olkoon ulkomaanduunista. Yhdelle kokkaaminen on kaikkein vaikeinta. Nauti erityisesti loistavasta kala-, mustekala- ja äyriäisvalikoimasta. Meilläkin on Portugalin kodissa vielä monta merenelävää kokeilematta :)
    http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/03/kalaa-lautasella.html

    VastaaPoista