torstai 27. tammikuuta 2011

Meidän keittokirja & falafelit

Tykkään lukea keittokirjoja. Siksi ostinkin hienon näköisen yleiskeittokirjan Meidän keittokirja, vaikka en oikeastaan tarvitsisi kun muutama hyvä kirja on jo hyvässä käytössä. Selaillessani kirjaa kaupassa ihastuin sen värikkyyteen ja hienoihin kuviin. Myös reseptit näyttivät hyviltä ja välissä on myös hyödyllisen näköistä tietoa eri raaka-aineista ja niiden käsittelystä. Päälisin puolin vaikutti siis oikein lupaavalta. Lähempi tarkastelu paljasti kuitenkin pahoja virheitä. Kirja on käännetty ruotsalaisesta alkuteoksesta Vår kokbok. Alkuteos on ilmeisesti oikein pätevä, sillä se oli Ruotsin myydyin keittokirja vuonna 2009. Käännös sitä vastoin on tehty erittäin huonosti. Epäilen esimerkiksi väitettä, jonka mukaan itse tehty majoneesi säilyisi jääkaapissa 3-4 viikkoa. Lisäksi sisältöä ei ole kaikilta osin sovitettu Suomen oloihin sopivaksi, ja niinpä saamme lukea mielenkiintoista tietoa esimerkiksi siitä minkälaisia makkaroita Ruotsissa on saatavilla. Päätin kuitenkin uskaltautua kokeilemaan kirjan ohjeita, vaikka en niihin täysin luottaisikaan.


En suosittele.


Valitsin kokeiltavaksi falafelit eli kikhernepullat. En ollut ennen maistanut falafelejä kuin kerran jossain vähän huonommassa kebab-ravintolassa, joten en ollut etukäteen varma pitäisinkö niistä. Haluaisin kuitenkin oppia tekemään enemmän myös kasvisruokia, sillä tunnen olevani niissä aika rajoittunut.

Pari asiaa pisti silmään heti ohjetta lukiessa: Ensiksikin ohje alkoi kikherneiden liottamisella, mutta siinä ei mainittu, että herneet pitäisi myös keittää. Onneksi tiesin tämän, enkä yrittänyt ruveta hienontamaan raakoja kikherneitä. Toisekseen mausteiden joukossa oli se perinteinen käännösvirhe, eli "kumina". Tarkistin vielä, ja kyllä, wikipediakin tietää, että falafelin mausteisiin kuuluu roomankumina, joka tunnetaan myös juustokuminana ja jeerana. Kumina on täysin eri mauste. Lopuksi en ollut täysin varma viittasiko ohjeessa annettu 3 dl määrä kikherneitä kuiviin vai jo liotettuihin herneisiin. Halusin tehdä puolikkaan annoksen, joten mittasin 1.5 dl raakoja kuivia kikherneitä, jotka kuitenkin turposivat 3 dl:aan liotettaessa. Laitoin sitten muita aineksia ohjeessa annettujen määrien mukaisesti, mutta pyöryköiden lopullisesta määrästä päätellen ohjeen 3 dl olisi kuitenkin viitannut raakoihin kikherneisiin. Tuli sitten vähän mausteisempia, mikä ei tosin ollenkaan haitannut. Tässä siis oma versioni ohjeesta:

Falafelit (2 annosta)
1.5 dl kuivia kikherneitä
1 - 2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 tl jauhettua jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
0.5 dl persiljaa
0.5 rkl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen

Laita kikherneet veteen likoamaan edellisenä päivänä. Liota vuorokausi. Heitä liotusvesi pois, ja keitä kikherneet uudessa vedessä, johon on lisätty vähän suolaa. Itse käytin keittämiseen 6 dl vettä, eli 2 kertaa lionneiden herneiden tilavuuden verran.

Kaada keitinvesi pois ja lisää kikherneiden joukkoon mausteet. Hienonna kikherneet. Käytin sauvasekoitinta, joka ei kuitenkaan oikein tahtonut pystyä tehtävään, sillä taikina tahtoi jumiutua ja estää terää liikkumasta:

Kikhernejauho tarttui sauvasekoittimen terään. Lähtisikö mössö irti kattilan laitaan kopauttamalla? Osittain kyllä lähti, mutta ei täysin osunut takaisin kattilaan...

Lisää hienonnettuihin kikherneisiin pilkottu sipuli ja persiljasilppu. Taikinasta tulee niin jauhomaista, että näyttää siltä, ettei siitä pystyisi mitään pyöryköitä muotoilemaan. Lisää vehnäjauhoa; sen pitäisi auttaa taikinaa pysymään koossa. Ota sitten käteesi taikinaa n. ruokalusikallinen kerrallaan, ja puristele se pallon muotoon. Palloja tule tästä määrästä tusinan verran.

Muotoiltuja pyöryköitä.

Paista pyörykät öljyssä. Perinteisesti falafelit pitäisi friteerata, mutta kotioloissa pannulla paistaminen on tietysti helpompaa. Kääntele pyöryköitä pannulla varovasti. Pyöryköistä irtoaa paistaessa jonkin verran jauhoa, mutta muuten ne pysyvät ihan hyvin koossa.

Paistetaan runsaassa öljyssä.






Jogurttikastike (2 annosta)
n. 1 dl turkkilaista jogurttia
suolaa
pippuria
1 puristettu valkosipulinkynsi
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa

1 tl kuivattua minttua

Sekoita kaikki ainekset. Alkuperäisessä ohjeessa olisi ollut persilja- tai korianterisilppua, mutta kun minulla ei niitä ollut, laitoin kuivattua minttua. Ei siis ihan samanlaista makua, mutta mintun maku tuntui sopivan tähän.

Jogurttikastike.


Falafelit osoittautuivat oikein hyviksi. Melko hajoavaisia ne kyllä olivat ja selvästi jauhoisen tuntuisia, mutta jotenkin silti ihan meheviä ja miellyttävän mausteisia. Kaipaisivat tosin jotain energiapitoisempaa lisuketta. Pelkän salaatin kanssa syötynä annos jäi ehkä vähän turhan kevyeksi.


Valmiit falafelit tarjottuna jogurttikastikkeen ja kaali-appelsiinisalaatin kanssa. 

-------------------------
Lisäys 3.2.2011
-------------------------
Huomasin myöhemmin jostain muualta (unohdin valitettavasti mistä), että kikherneitä ei tarvitsisikaan keittää ennen hienontamista. Kypsyvät sitten varmaankin pyöryköitä paistettaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.