maanantai 31. tammikuuta 2011

Valkoviinissä haudutettua kalaa

Erehdyin ostamaan viikonloppuna Carlo Rossi California white -valkoviiniä.  Se osoittautui yhdeksi huonoimmista valkoviineistä mitä olen maistanut. Maku muistutti enemmän käymään alkanutta pilaantunutta hedelmää kuin oikeaa viiniä. Maku oli jotenkin karvas, happoisuutta ei ollut eikä myöskään raikkautta. Ei siis enää tehnyt mieli juoda, mutta päätin käyttää ruoanlaittoon siinä toivossa että maku ei haittaisi. Päädyin perinteisesti hauduttamaan kalanfilettä valkoviinissä.

Parhaiten tähän ohjeeseen sopiva kala olisi ehkä kampela. Sitä ei kuitenkaan kaupasta tänään löytynyt, eikä löytynyt paljon muitakaan vaihtoehtoja. Lohet ja kirjolohet eivät mielestäni oikein sovi tähän, enkä halua syödä myöskään tilapioita tai pangasiuksia, joissa ei ole mitään makua. Vaihtoehdoiksi jäi siika, kuha ja hauki. Päädyin antamaan mahdollisuuden hauelle, vaikka aikaisemmat kokemukseni kyseisestä eväkkäästä ovat aika huonoja. Sehän on sekä maultaan että rakenteeltaan varsin puisevaa. Maukkailla lisukkeilla ja hyvillä valmistusmenetelmillä voisi hauestakin ehkä saada syömäkelpoista, joten päätin yrittää.

Kalaa ja sieniä valkoviinissä (2 annosta)

300 g kalafilettä
1 pieni sipuli
100 g herkkusieniä (eli 3 jumboherkkusientä)
reilusti voita
valkoviiniä (olisikohan ollut n. 2 dl?)
parmesan-juustoa
suolaa ja pippuria
persiljaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa sipuli ja sienet siivuiksi. Paista niitä voissa pannulla, mutta älä kovin paljoa ruskista.



Asettele kalat uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla.







Kaada kalojen päälle sienet ja sipulit. Asettele päälle muutama nokare voita. Lisää valkoviiniä niin paljon, että kalat peittyvät ainakin suurimmaksi osaksi. Raasta päälle vielä parmesan-juustoa. Vaihtoehtoisesti voisi ehkä kokeilla myös emmentalia.


Hauduta kalaa uunissa 175 asteessa. Tämä paksuhko hauki oli 12 minuuttia, ohuemmalle kalalle riittää ehkä 8-10 minuuttia. Ripottele valmiin annoksen päälle persiljaa.



Olen aika tyytyväinen lopputulokseen. Liemi piti muuten niin kuivan hauen mehevämpänä, ja sieni-sipulikuorrutuksesta tuli herkullista. Hauen makukaan ei ollut niin huono kuin muistin. Lisukkeeksi paistoin lanttutikkuja, mutta ne eivät onnistuneet kovin hyvin. Paistoin siis öljyssä lantusta leikattuja suikaleita ja maustoin suolalla. Ilmeisesti öljy ei ollut aluksi tarpeeksi kuumaa, ja siksi tikuista ei tullut rapeita, ja sitten öljy kuumeni niin, että osa tikuista kärventyi turhan mustiksi. Muuten tästä ateriasta jäi oikein hyvä maku suuhun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.