tiistai 25. tammikuuta 2011

Spagettikurpitsa

Citymarketissa oli yllättäen myytävänä spagettikurpitsoja. Olin aiemmin lukenut niistä, mutta nyt satuin ensimmäistä kertaa näkemään. Päätin siis ostaa yhden ja kokeilla. Spagettikurpitsan pitäisi siis muistuttaa rakenteeltaan spagettia. Ohjeena on keittää kurpitsaa halkaistuna puoli tuntia, minkä jälkeen spagetin voi kaivaa kuorestaan. Ensimmäinen ongelma tuli kuitenkin vastaan, kun kurpitsan kuori oli niin kova, etten pystynyt halkaisemaan sitä. Ajattelin keittää sitä ensin kokonaisena toivoen, että sen jälkeen paloittelu onnistuisi. Sekään ei mennyt kovin hyvin, sillä kurpitsa oli liian iso yhteenkään kattilaani. Keitin sitä kuitenkin välillä käännellen riittävän tasaisen kypsymisen toivossa.
Liian iso kurpitsa.

Puolen tunnin keittämisen jälkeen otin kurpitsan kattilasta. Kuoren pinnasta oli roiskunut jotain tahmeaa vahamaista ainetta, jonka puhdistaminen kattilasta ja liedeltä osoittautui myöhemmin erittäin hankalaksi. Nyt kuitenkin jäähdytin kurpitsaa hieman kylmällä vedellä voidakseni käsitellä sitä. Kurpitsa oli pehmennyt sen verran, että halkaisu onnistui. Siemenet voitiin nyt poistaa.
Halkaistu puolikypsä spagettikurpitsa. Vasemmanpuoleisesta puolikkaasta on siemenet poistettu.

Kurpitsan rakenne tuntui tässä vaiheessa vielä melko kiinteältä. Se ei siis ollut kypsynyt kokonaisena keitettäessä. Kuorin ja paloittelin kurpitsan, ja laitoin uudelleen kiehuvaan veteen. Tarkkailin kypsymistä, ja sitten kun rakenne lopulta alkoi tuntua hajoavaisemmalta, kaadoin vedet pois. Aloin hajottaa kurpitsaa spagettimaisen rakenteen toivossa. Ainakaan tämä yksilö ei kyllä ollut spagettia nähnytkään. Rakenne muistutti lähinnä kuivaa porkkanaraastetta.


Näyttääkö tämä nyt spagetilta?

Ajattelin kokeilla spagettikurpitsaa spagetin tyyliin. Niinpä tein sille seuraavan yksinkertaisen kastikkeen:

Kermainen sieni-kinkkukastike (1 annos)

pari ruokalusikallista kuivattuja kantarelleja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
n. 50 g ilmakuivattua kinkkua
persiljaa
suolaa ja pippuria
0.5 dl kermaa

Liota kuivattuja sieniä hetki kuumassa vedessä. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa, ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää sienet ja jatka kuullottamista. Kun sipulit ja sienet alkavat näyttää kypsiltä, lisää paloiteltu kinkku ja persilja, ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja kiehauta.
Kastike.

Lopuksi annostelin kurpitsaa lautaselle, kaadoin kastikkeen päälle ja raastoin vielä parmesaania. Kastikkeesta tuli oikein hyvää, mutta sanoisin sen sopivan paremmin ihan oikealle pastalle kuin tälle kurpitsanmakuiselle porkkanaraasteelle. Lopputulos spagettikurpitsan osalta ei ollut vaivan arvoinen. Oliko minulla huono kurpitsa? Teinkö jotain väärin? Vai oliko tämä juuri sellaista millaista spagettikurpitsan kuuluukin olla?

Valmis annos: Spagettikurpitsaa kermaisella sieni-kinkkukastikkeella.

1 kommentti:

  1. http://blogit.kauneusjaterveys.fi/rakkaudellakarita/kausiruokaa-paistettu-spagettikurpitsa-lehtikaalihoysto/

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.