tiistai 12. kesäkuuta 2012

Leivitetty tofu

Hyvää tofua pahan kastikkeen kanssa.
Leivitys on jännä ruuanvalmistusmenetelmä. Sen kanssa on jokseenkin samantekevää, mikä pääraaka-aine on. Mikä tahansa maistuu hyvälle kunnolla leivitettynä ja paistettuna. Toisaalta leivityksen alla olevan pääraaka-aineen makua ei juuri huomaa kuoren alta.

Leivitystä tehdään pääasiassa kahdella tavalla: Ensimmäinen tapa on sekoittaa vehnäjauhoista ja jostain nesteestä leivitystaikina, johon leivitettävät ainekset kastetaan. Toinen tapa on kieritellä ainekset ensin jauhoissa, sitten munassa, ja lopuksi korppujauhossa. Näillä kahdella tavalla saadaan täysin erilaiset lopputulokset.

Vaikeutena leivityksessä on usein se, että pinnan kuorrutus tahtoo irrota paistamisen aikana. Näin tuntuu käyvän erityisesti silloin, kun käyttää taikinamenetelmää. En ole vielä keksinyt, miten tämän voisi estää. Korppujauhoilla leivitys sen sijaan onnistuu helpommin. Yksi ohje löytyi jälleen Fine Cooking -lehdestä. Kuten alussa mainitsin, mikä tahansa maistuu leivitettynä - jopa tofu! Tässä munaan sekoitetaan mausteita, mikä on aika mielenkiintoinen ratkaisu. Tällä tavalla saadaan ehkä vähän lisää makua, jotta ruuassa maistuisi muukin kuin korppujauho.

Ohjeen panko-korppujauhoja ei tietääkseni saa Suomesta, joten on käytettävä tavallisia. Itse käytin ruiskorppujauhoja, mutta luulen, että tavalliset vaaleat olisivat parempia. Mantelijauhekin voisi ehkä sopia. Tofu maustetaan Hoisin-kastikkeella, joka on paksu soijapohjainen kastike. Sitä löytyy valmiina ainakin joistakin isommista kaupoista. Itse en ole kokeillut sitä valmistaa, mutta siihenkin varmasti löytyy ohjeita.

Ohjeeseen kuului myös kastike, joka ainakin minun mielestäni maistui suoraan sanottuna pahalta. Hoisin-kastikkeen, etikan ja chilikastikkeen sekoitus maistui juuri niin epämiellyttävältä kuin epäilinkin. Itse tofupalat olivat kuitenkin hyviä, ja niiden kastikkeeksi suosittelen mieluummin esimerkiksi majoneesia.

Leivitetty tofu (3-4 annosta)

1 paketti tofua
2 munaa
3 rkl Hoisin-kastiketta
1 rkl viinietikkaa (mieluiten riisiviinietikkaa, jos löytyy)
2 tl seesamiöljyä
½ tl suolaa
n. 1 dl maissitärkkelystä
reilusti korppujauhoa
öljyä paistamiseen

Leikkaa tofu siivuiksi. Yritä pitää ne ehjinä, vaikka ne tahtoisivatkin murentua. Kuivaa tofuviipaleita talouspaperilla. Sekoita keskenään munat, Hoisin-kastike, etikka, seesamiöljy ja suola. Levitä maissitärkkelys ja korppujauhot kumpikin omalle lautaselleen. Kasta jokainen tofusiivu ensin maissitärkkelyksessä, sitten muna-mausteseoksessa, ja viimeiseksi korppujauhossa niin, että ne kuorruttuvat joka puolelta. Kuumenna öljy pannulla. Paista ensin puolet tofusiivuista, jotta pannu ei tule liian täyteen. Käännä puolessa välissä paistamista ja anna pinnan ruskistua sopivasti. Pidä valmiit tofut lämpimänä sillä aikaa, kun paistat loput.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti