maanantai 25. kesäkuuta 2012

Nuijittua broileria

Onnistuinpa kerrankin tekemään hyvänmakuista ruokaa broilerista. Chicken Piccata on suosittu ruoka Amerikassa. Siellä tähän kanaruokaan kuuluu tietynlainen sitruunalla maustettu kastike. Italiassa sana picatta kuitenkin tarkoittaa yksinkertaisesti nuijittua lihaa. Kastike voi olla minkälainen tahansa, esimerkiksi nyt marsalakastike. Marsala on makeahko väkevä viini, josta tulee paljon makua ruokaan. Broilerin kanssa se on hyvä, sillä se on muuten kovin mautonta.

Broilerista käytetään rintafileitä, jotka nuijitaan ohuiksi ja tasapaksuiksi. Nuijimisen tarkoitus on tehdä fileistä tasapaksuja, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Nuijittaessa fileet kannattaa laittaa kahden muovikelmun väliin, jotta niistä ei roiskuisi nesteitä ympäriinsä. Linnuthan ovat vaarallisia bakteereja kuhisevia biologisia aseita. Tämän ruuan hyvä puoli on siinä, että sopiva kypsyys tulee automaattisesti: ensinnäkin ohueksi nuijittu liha kypsyy nopeasti, eikä varmasti jää vahingossa raa'aksi, ja toisekseen liha upotetaan kiehuvaan kastikkeeseen, jolloin pieni ylikypsyminenkään ei tarkoita kuivumista, vaan liha päinvastoin imee itseensä sekä makua että kosteutta kastikkeesta.

Kastikkeeseen tulee Marsalan lisäksi sieniä. Tässä on hyvä tilaisuus käyttää viimeisiä viime vuonna pakastettuja kantarelleja tai muita metsäsieniä, jos sellaisia vielä sattuu olemaan. Jos niitä ei ole, on käytettävä viljeltyjä siitakesieniä. Niissä ei ole yhtä paljon makua, mutta sittenpä Marsalan maku tulee ehkä vielä paremmin esiin.


Kanaa piccata marsalakastikkeessa (2 annosta)

2 rkl voita
3 valkosipulinkynttä
1 timjaminoksa
2 dl paloiteltuja sieniä
2½ dl Marsalaa
½ dl kermaa
suolaa ja pippuria
2 luutonta broilerin rintafilettä
n. 1 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Paina valkosipulinkynnet veitsellä murskaksi. Sulata voi paistinpannulla. Lisää sen joukkoon valkosipuli, timjami ja sienet. Anna paistua muutaman minuutin ajan. Laita broilerinfileet kahden muovin väliin, ja hakkaa ne tasaisen litteiksi. Päällystä fileet vehnäjauholla molemmin puolin. Kuumenna oliiviöljy toisella pannulla, ja ruskista broileria siinä. Kaada Marsala broilerin päälle. Kiehauta hetken ajan, ja kaada sitten sieniseos samalle pannulle. Lisää kerma. Anna kiehua vielä vähän aikaa, jotta kanaan tarttuu kastikkeesta makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti