sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Nimipäiväkakku

Minulla oli perjantaina nimipäivä. En ole enää moneen vuoteen juhlinut nimipäiviä, koska tuntuu hölmöltä juhlia sitä että on tietyn niminen. Lapsuudessani nimipäivääni kuitenkin aina juhlittiin, ja juhlan keskipisteessä oli mansikkakakku, jonka nimi oli lätsykkä. Siinä oli litteä peruskakkutaikinapohja, jonka päällä oli ensin soseutettua mansikkaa, sitten kermavaahtoa ja päällä koristeena kokonaisia mansikoita. En oikeastaan pitänyt tuosta kakusta, sillä murskattu mansikka teki pohjasta liian kostean, suorastaan mössöisen.

Nyt minun on jo jonkin aikaa tehnyt mieli hyvää mansikkakakkua. Sellaista, joka koostuisi noista samoista aineksista: sokerikakkupohjasta, kermavaahdosta ja mansikoista, mutta jossa pohja ei mössöydy. Ei siis soseutettua mansikkaa tähän kakkuun. Tuli sitten mentyä toiseen ääripäähän, ja kakku jäi vähän liian kuivaksi, vaikka mieheni ehdotuksesta kostutimme kakkua veden ja makusiirapin seoksella. Olisi ehkä pitänyt kostuttaa enemmänkin.

Lontoon olympialaisten kunniaksi teimme kakusta perinteisen englantilaisen Victoria sandwichin. Siinä kakku halkaistaan, ja kermavaahto ja mansikat laitetaan kahden kakkupohjakerroksen väliin. Päälle sirotellaan vain tomusokeria. Muoto on oikein hyvä kakulle. Vielä kun löytäisi tavan kostuttaa kakkua juuri sopivasti, ettei se olisi kuiva eikä vetelä.




Sokerikakkupohja

3 munaa
1 dl sokeria
1½ dl karkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
voita ja korppujauhoa vuoan voiteluun ja jauhotukseen

Kuumenna uuni valmiiksi 175 asteeseen. Voitele vuoka sulatetulla voilla, ja ripottele korppujauhoja sen pohjaan ja reunoille. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdosta pitäisi tulla vaaleaa ja niin kiinteää, että vatkaimesta valuva vaahto ei heti sekoitu täysin, vaan jää muodostaa hetkeksi kuvion vaahdon pintaan. Sekoita toisessa astiassa vehnäjauho ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos munavaahdon sekaan varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin alaosassa 30 minuuttia. Kumoa kakku, ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Mansikkakakku (8 annosta)

1 kakkupohja edellä olevan ohjeen mukaan
vedellä ohennettua makusiirappia tai muuta sopivaa kostuketta
2 dl kermaa
½-1 l mansikoita
n. 1 tl tomusokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Kerman joukkoon voi sekoittaa myös mascarponejuustoa. Perkaa mansikat, ja paloittele isoimpia niin, että saat levitettyä mansikat tasapaksuksi kerrokseksi. Halkaise kakkupohja. Kostuta kakun molemmat halkaisupinnat. Levitä mansikat ja kermavaahto alemman pohjapuoliskon päälle. Aseta toinen osa kakkupohjasta päälle kanneksi. Sirota päälle koristeeksi tomusokeria siivilän läpi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.