torstai 26. heinäkuuta 2012

Viikon raaka-aine (35): Minttu

En ole jaksanut kirjoittaa tänne mitään pitkään aikaan Jos tätä blogiani sattuu seuraamaan joku muukin kuin mieheni ja yksi työkaveri, niin tässä selitys: Yli kuukausi on kulunut pitkien työpäivien merkeissä väitöskirjan johdantoa kirjoittaessa. Ei kotona ole enää jaksanut kirjoittaa. Nyt on väitöskirja lähetetty esitarkastajille, ja päivät tyhjää täynnä. Mitäs nyt tekis? Julkaisen ainakin pari varastoon jäänyttä reseptiä. Toivottavasti muistan mitä niissä tarkalleen tehtiin. Nyt voisi taas jatkaa tätä raaka-ainesarjaakin.

Mintut ovat monivuotisia yrttejä, joita voi itsekin kasvattaa. Tärkeimmät minttulajikkeet ovat piparminttu ja viherminttu. Tuoreena myynnissä oleva minttu on yleensä viherminttua. Piparminttu on voimakkaamman makuista, ja sitä käytetään enemmän teollisuudessa, esimerkiksi karkkien ja hammastahnan aromina. Viileyden tuntu mintussa tulee mentolista, joka on mintun tärkein aromiaine.

Tällainen oli minttu alkukesällä.
Ja tältä se näyttää nyt. Isommat lehdet saatiin kyllä käyttöön ennen kuivumista.
Mintun viileän raikas maku sopii sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Siitä saakin mielenkiintoista makua moneen ruokaan, kun vauhtiin pääsee. Minttu on melko voimakkaan makuista, joten sitä ei tarvita paljoa yhteen ruokaan. Niinpä isosta minttunipusta riittääkin useampaan ateriaan.

Tavallinen yhdistelmä jälkiruuissa on minttu ja suklaa. Jälkiruuissa mintun maku tulee useimmiten jonkinlaisesta tiivisteestä, ei suoraan tuoreesta yrtistä. Näistä tiivisteistä tulee helposti liian voimakas maku, josta tulee pahimmillaan mieleen hammastahna. Myös tuoretta minttua voi käyttää jälkiruokiin. Yksi tapa sen käyttöön on soseuttaa lehdet sauvasekoittimella pieneen nestemäärään sekoitettuna. Näin saadaan aikaan pehmeä mintunmakuinen tahna, jonka voi sekoittaa haluamaansa ruokaan. Heikkoutena tässä on, että minttutahna näyttää aika pahalta, joten en käyttäisi sitä kovin vaalean sävyisiin ruokiin. Suklaamoussessa kuitenkin toimii.

Minttu-suklaamousse

Kourallinen mintunlehtiä
1 rkl maitoa (jokin muukin neste voisi toimia)
100 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
2 dl kermaa
2 munan valkuaiset
2 rkl sokeria

Laita mintunlehdet ja maito pieneen kulhoon, ja soseuta ne sauvasekoittimella. Paloittele suklaa minttuseoksen joukkoon. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri valkuaisiin vatkauksen aikana. Vatkaa kerma toisessa kulhossa myös vaahdoksi. Yhdistä suklaaseos, kermavaahto ja valkuaisvaahto varovasti sekoittaen. Anna moussen jäähtyä ja jähmettyä parin tunnin ajan jääkaapissa.

Minttuinen suklaamousse.

Toisena esimerkkinä mintturuuasta olkoon libanonilainen yrttisalaatti tabbouleh. Ohje on alunperin täältä, hieman sovellettuna. Huomaa, että lehtipersiljaa tulee todella paljon. Käytin itse yhden nipun, mutta enemmänkin voi laittaa. Myös minttua voi lisätä niin, että se maistuu voimakkaammin. Yrttien ohella tabboulehille ominainen ainesosa on bulgur, joka on tietyllä tavalla prosessoitua rikottua vehnää. Hyvään tabbouleh-salaattiin sitä tulee vain vähän, jotta salaatista ei tule liian kuivaa. Minulle on jäänyt hieman epäselväksi pitäisikö bulgur keittää ennen käyttöä vai riittääkö pelkkä huuhtelu. Pakkauksen kyljessä on keitto-ohje, mutta ei mainintaa siitä, voiko bulguria käyttää keittämättä. Monissa resepteissä kehotetaan vain huuhtelemaan, mutta niissähän saattaa olla käytössä jotain toisentyyppistä bulguria.

Tabbouleh

3 rkl bulguria
nippu lehtipersiljaa
n. 10 isoa mintunlehteä
2 tomaattia
1-2 kevätsipulia varsineen
½ tl rouhittua maustepippuria
1/4 tl kanelia
ripaus vastajauhettua mustapippuria
suolaa maun mukaan
1 sitruuna
1 dl oliiviöljyä

Huuhtele bulgur, ja keitä se kypsäksi. (Keittäminen ei ehkä ole välttämätöntä.) Silppua persilja, minttu ja sipuli. Paloittele tomaatit pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään mieluiten juuri ennen tarjoamista.

Tässä tabbouleh nautittiin mausteisten lihapullien ja baba ganoush -tahnan kanssa. Lihapullien täsmällinen sisältö on jo unohtunut, mutta baba ganoush valmistuu seuraavasti:

Baba ganoush

2 munakoisoa
n. 1 dl tahinia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
ripaus chiliä
1 rkl oliiviöljyä
persiljaa tai korianteria

Pistele munakoisojen pintaan reikiä haarukalla. Kypsennä niitä 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan. Anna munakoisojen jäähtyä hieman, puolita ne ja kaiva sisukset kulhoon. Kuoret jätetään käyttämättä. Lisää kulhoon kaikki muut ainekset, ja soseuta ne tahnaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.