lauantai 12. marraskuuta 2011

Suklaakakkuset

Suklaavanukas suoraan uunista.
Tilasin Amazonista Delias Complete How Cook collection -kirjan. Isokokoinen 700-sivuinen kirja on hieman hankala käsitellä keittokirjaksi, mutta kirjan ohjeet ovat loistavia. Arvostan erityisesti myös sitä, että jokaisessa luvussa on reseptien lisäksi hyviä vinkkejä antava johdanto. Vaikka kovin syvälle näissä kirjoituksissa ei päästäkään, joukossa on ihan hyvää tietoa. Esimerkiksi suklaata käsittelevässä luvussa kerrotaan, että suklaan laadun tunnistaa äänestä, joka kuuluu, kun suklaalevystä taittaa palasen. Laadukas suklaa napsahtaa äänekkäästi katketessaan, kun taas heikkolaatuisesta ääntä ei kuulu. Tuota täytyy kokeilla!

Mikäpä muukaan keittokirjan resepteistä aiheuttaisi ensimmäisenä mieliteon kuin "Sulavat suklaavanukkaat"? Tai ehkä pudding pitäisi tässä kääntää ennemminkin leivokseksi tai pullaksi. Minä ainakin miellän vanukkaan hyytelömäisemmäksi. Alkuperäinen ohje löytyy myös netistä: Melting chocolate puddings. Ohjeen mukaisella 12 minuutin paistoajalla sisusta ei jäänyt yhtä sulaksi kuin alkuperäisen ohjeen kuvassa, joten hieman lyhyempikin aika voisi riittää, tai sitten uunini oli liian kuumalla. Täytyy kokeilla uudelleen.

Sulavat suklaavanukkaat (4 annosta)

100 g tummaa suklaata (75 % kaakaota)
100 g voita
1 rkl brandya
½ dl sokeria
2 kokonaista munaa
2 munankeltuaista
ripaus jauhettua vaniljaa (tai ½ tl vaniljasokeria)
½ dl vehnäjauhoa
kermavaahtoa

Paloittele suklaa ja voi lämpöä kestävään kulhoon ja lisää joukkoon brandy. Sulata suklaa ja voi asettamalla kulho kuuman veden päälle niin, että kulho ei kuitenkaan koske veteen. Vesi saa kiehua aivan hiljalleen. Suklaan pitäisi silloin sulaa hitaasti, noin 6-7 minuutissa. Sekoita suklaaseos tasaiseksi.

Suklaan sulaessa sekoita kulhossa sokeri, kokonaiset munat, keltuaiset ja vanilja. Vatkaa muna-sokeriseosta sähkövatkaimella 5-10 minuuttia, kunnes seoksen tilavuus on kaksinkertainen. Sekoita sulanut suklaa sekä jauhot munaseokseen rauhallisilla liikkeillä. Seoksesta tulee tasainen 3-4 minuutissa.

Voitele neljä n. 2 dl vanukasvuokaa sulalla voilla. Jos varsinaisia vuokia ei ole, voi käyttää uuninkestäviä mukeja. Jaa taikina vuokiin. Taikinan voi tehdä tähän asti etukäteen ja laittaa vuoat jääkaappiin odottamaan paistamista. Paista vanukkaita 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia. Jos ne ovat olleet jääkaapissa odottamassa ja ovat kylmiä, paista 14 minuuttia. Anna vanukkaiden vetäytyä minuutin ajan. Irrota ne sen jälkeen paistokupeistaan varovasti veitsen avulla, ja kumoa lautasille. Tarjoa heti kermavaahdon kanssa. Jos vanukkaiden antaa jäähtyä kokonaan, sisus kiinteytyy täysin kakkumaiseksi. Hyviä ne ovat sellaisinakin, ja ylijääneet vanukkaan voi hyvin syödä seuraavana päivänä.
Suklaavanukas kakuksi jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti