keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Bilesapuskaa

Minulla oli viime viikolla syntymäpäivä. En ehtinyt kirjoitella tänne mitään, mutta herkkupaloja ehdin väsätä sitäkin enemmän. Tarjosin työkavereille kakkua, ja pidin ihanalle suvulleni kunnon juhlat. Työtoverini ovat persoja makealle, perheeni puolestaan pitää suolaisista herkuista. Tämä aiheutti ainoan virheen, kun työpaikalle viedyn kakun menekin säikäyttämänä tein suvulle varmuuden vuoksi kaksi kakkua. Toinen jäi syömättä illan aikana. Oli se kuitenkin sen verran hyvää, että itselleni maistui juhlien jälkeen. Tuulihatut kala- ja tomaattitäytteillä, homejuustoleivät ja kinkkuun käärityt päärynät katosivat hetkessä. Muistin ottaa kuvia vasta kun melkein kaikki oli syöty. Meidän perheen juhlissa kun on niin hyvä meininki, ettei ehdi keskittyä muuhun kuin hauskanpitoon. Uskokaa, että maistui! Töihin viedystä kakusta sentään sain kunnollisen kuvan.

Schwarzwaldinkakku
 
Kakkuna oli Schwarzwaldinkakku. Täytteen kirsikat olivat sokeriliemeen säilöttyjä hapankirsikoita, joita onnistuin löytämään Kupittaan Citymarketista. Missään tapauksessa ei pidä käyttää kirkkaan punaiseksi tai vihreäksi värjättyjä maraschino-kirsikoita. Kesällä käyvät tietenkin myös tuoreet kirsikat. Tämä kakku pitäisi oikeaoppisesti kostuttaa kirschwasser-kirsikkaviinalla. Itse tyydyin kuitenkin käyttämään pelkkää kirsikoiden säilöntälientä.
Valmis kakku.

Pohja:
100 g voita
200 g tummaa suklaata
4 munaa
2 dl sokeria
1.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta

Täyte ja kuorrutus:
n. 150 g kivettömiä (säilöttyjä) kirsikoita
½ dl kirsikoiden säilöntälientä tai muuta sopivaa nestettä kostutukseen
4 dl kermaa
vaniljasokeria
pari palaa suklaata

Tee pohja hyvissä ajoin etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä täysin. Voitele ja korppujauhota pyöreän kakkuvuoan reunat, ja päällystä vuoan pohja leivinpaperilla. Paperi auttaa pitämään pohjan ehjänä siinä vaiheessa, kun se kumotaan irti vuoasta. Lämmitä uuni valmiiksi 175 asteeseen.

Sulata voi ja rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita muna-sokerivaahtoon voi, suklaa ja jauhoseos. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki uunista ottamisen jälkeen, ja kumoa se sitten. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin täytät.
Kakkupohja. Pohja hajosi vuoasta otettaessa. Hajoamisen estämiseksi vuoan pohja kannattaa vuorata leivinpaperilla.

Kun kakku on jäähtynyt, halkaise se. Kakun voi halkaista kolmeen osaan, jos se tuntuu riittävän paksulta, mutta välttämättä se ei onnistu. Silloin voi suosiolla leikata sen vain kahteen kerrokseen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta kermavaahto ripauksella vaniljasokeria. Kostuta molemmat (tai kaikki) pohjat kirsikoiden liemellä. Levitä kirsikat ja osa kermavaahdosta tasaisesti pohjimmaisen kerroksen päälle. Jos leikkasit kakkupohjan kolmeen osaan, jaa kirsikoita ja kermavaahtoa molempiin väleihin. Asettele ylin pohjakerros täytteen päälle. Peitä kakku kauttaaltaan lopulla kermavaahdolla. Koristele rouhitulla suklaalla.


Tuulihatut (n. 36 kpl)

Tuulihattujen teko ei ole vaikeaa. Ne ovat myös monikäyttöisiä, sillä niistä saa aikaan sekä suolaisia että makeita suupaloja. Makeitten tuulihattujen taikinaan voi lisätä hieman sokeria. Minä tein kuitenkin vain suolaisia, ja ne olivat oikein suosittuja.

Viimeiset kolme tuulihattua.
2 dl vettä
100 g voita
1 tl suolaa
hyppysellinen valkopippuria
hyppysellinen muskottipähkinää
2 dl vehnäjauhoja
4 munaa

Mittaa vesi, voi ja mausteet kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä sitä hiljaa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila pois kuumalta levyltä ja lisää jauhot kaikki yhdellä kertaa. Sekoita voimakkaasti vatkaten, siirrä kattila takaisin levylle kohtalaiselle lämmölle ja vatkaa edelleen, kunnes seos alkaa muodostaa kalvoa kattilan pohjalle. Siirrä kattila taas pois lämmöltä. Lisää ensimmäinen muna, ja vatkaa kunnes muna on täysin imeytynyt. Jatka lisäämällä loput munat yksi kerrallaan, ja vatkaa aina hyvin jokaisen jälkeen. Sähkövatkain on ihan kätevä tässä. Kun taikina on sekoittunut aivan sileäksi, se on valmista käytettävästi.

Kuumenna uuni valmiiksi 220 asteeseen. Ota kahden lusikan avulla taikinasta pieniä kekoja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Taikina on tahmeaa ja vaikeasti käsiteltävää, joten kekojen muoto vaihtelee. Sopiva kekojen läpimitta on 2.5 cm, korkeus 1 cm ja välimatka 5 cm. Näin taikinakekoja pitäisi tulla 12 peltiä kohti ja kolme pellillistä. Pane tuulihatut pelti kerrallaan uuniin, ja kypsennä noin 20 minuuttia. Älä koske uuniin, äläkä varsinkaan avaa luukkua paistamisen aikana. Tuulihatut ovat valmiita, kun ne ovat kohonneet kaksinkertaisiksi ja ruskistuneet kullanruskeiksi. Anna niiden sitten jäähtyä ennen täyttämistä.

Savukalatäyte

n. 300 g savustettua lohta
n. 2 dl majoneesia
1-2 rkl silputtua tuoretta rakuunaa
ripaus pippuria
tarvittaessa suolaa

Irrota lohi nahastaan, ja tarkista ettei siinä ole ruotoja. Sekoita ainekset huolellisesti haarukalla.

Tomaatti-juustotäyte

n. 60 g (puoli purkkia) aurinkokuivattuja tomaatteja
200 g tuorejuustoa
0.5 dl vastaraastettua parmesanjuustoa
2 rkl tuoretta oreganoa
suolaa ja pippuria

Silppua tomaatit. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Tämä täyte on jäykempää, joten sekoittamiseen kannattaa käyttää apuna sähkövatkainta, jotta täyte saa tasaisen rakenteen. Jos täyte tuntuu silti liian paksulta, siihen voi lisätä hieman öljyä.

Halkaise tuulihatut ja lusikoi täytteet sisään. Tuulihatut ovat sisältä onttoja, joten täyte sopii hyvin niiden sisälle. Edellä kuvattujen täytteiden ainesosamäärät ovat likimääräisiä. Niitä täytyy säätää niin, että koostumuksesta tulee sopiva. Näistä riitti sopivasti täytettä niin, että kolmannekseen tuulihatuista tuli tomaattitäyte ja loppuihin kalatäyte. Kumpikin maistui.

Homejuustoleivät

Nämä olivat yllättävän pidettyjä. En ajatellut makean limpun päällystämisen hillolla ja homejuustolla olevan mitään ihmeellistä, mutta niin vain sain osakseni ylistystä. Käytin osaan leivistä Brie-juustoa ja osaan Gorgonzolaa. Gorgonzola taisi olla hieman suositumpaa, mutta kaikki kelpasivat. Ja kun tein vielä lisää, niin nekin menivät. Viikunahillo sopii erityisen hyvin juustojen kanssa, ja sitä löytyy kyllä ihan tavallisista, ainakin isommista kaupoista.
Homejuustoleivät, jotka myöhemmin katosivat.
Saaristolaislimppua
viikunahilloa
sini- ja/tai valkohomejuustoa
pekaanipähkinöitä

Leikkaa leivästä ohuita siivuja, ja katkaise siivut vielä puoliksi, jolloin saat pieniä leipiä. Levitä jokaiselle leipäpalalle teelusikallinen hilloa. Aseta päälle pala juustoa ja yksi pekaanipähkinä.

Kinkkupäärynät

Vielä aivan yksinkertainen suolapala. Olisi tuntunut vähän tylsältä, jos kaikki tarjottavat olisivat perustuneet jonkinlaiseen leipään, joten halusin keksiä jotain erilaista. Hyvin tavallinen alkupalahan on ohueen ilmakuivattuun kinkunsiivuun kääräisty hunajamelonisuikale. Kun kaupassa näytti vieläkin olevan tarjolla kotimaisia päärynöitä, ajattelin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja kokeilla miten päärynät sopivat tähän melonin sijaan. Hyvin ne sopivat. Kinkkuna käytin Schwarzwaldin kinkkua kun kerran oli kakkukin sieltä. Muukin kinkku varmasti käy. Tein näitä aluksi kahdesta päärynästä, ja niiden loputtua vielä yhden päärynän verran lisää. Tässä on yhdestä päärynästä saatava annos:

Kaksi oli jäljellä siinä vaiheessa kun huomasin ruveta kuvaamaan. Onneksi näitä sai nopeasti tehtyä lisää.

1 päärynä
4 siivua ilmakuivattua kinkkua

Leikkaa päärynä pitkittäin kahdeksaan lohkoon. Poista siemenkodat. Leikkaa jokainen kinkkusiivu pitkittäin puoliksi. Kääri kukin päärynänlohko omaan kinkkusuikaleeseensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.