lauantai 5. marraskuuta 2011

Pastakokeiluja

Tulipa nyt kokeiltua ensimmäistä kertaa pastan tekemistä itse. Kokemus oli varsin mielenkiintoinen, vaikka täydellistä onnistumista ei tullutkaan. Ohje löytyi Seitsemän tähden keittokirjasta. Kirjan annos oli neljälle hengelle, mutta koska meitä oli vain kaksi syöjää, puolitimme annoksen. Siitä huolimatta pastaa olisi riittänyt neljällekin, joten ensikerralla teemme neljäsosa-annoksen.

Pasta (4 annosta)

3 dl vehnäjauhoja
2 munaa
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Kasaa jauhot keoksi pöydälle. Tee jauhojen keskelle syvennys. Sekoita munat, öljy ja suola keskenään, ja lisää tähän seokseen vähän jauhoja. Kaada seos jauhojen keskelle syvennykseen. Sekoita jauhot käsin munaseokseen. Jos taikina tuntuu liian kovalta, lisää siihen vettä. Vaivaa taikinaa ainakin kymmenen minuuttia, niin että siitä tulee kimmoisaa ja kiiltävää. Anna taikinan vetäytyä kylmässä 30-60 minuuttia.

Kauli taikina 1 mm ohuiseksi levyksi. Me teimme tämän kahdessa erässä. Kaulitseminen onnistui aluksi hyvin, mutta heti kun nostimme taikinalevyn pöydältä, se alkoi vetäytyä kasaan. Anna kaulitun taikinalevyn levätä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Leikkaa levystä sitten kapeita suikaleita.

Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi, ja lisää veteen ripaus suolaa. Laita pasta kiehuvaan veteen kypsymään, ja keitä muutama minuutti, al denteksi. Sopivan kypsyysasteen löytäminen oli itsetehdylle pastalle ehkä helpompaa kuin tavalliselle kaupan kuivapastalle. Tuore pastahan ei ole raakanakaan kovaa, ja toisaalta pidempikään keittäminen ei tee pastasta niin helposti liian löysää. Näin ollen sopiva kypsyys löytyy, kun silloin tällöin maistaa, eikä pasta mene pilalle yhtä helposti kuin kaupan pasta.

Pastamme jäi hieman liian paksuksi. Tähän olisi pastakone hyvä apu. Muuten kyllä onnistui. Täytyy tehdä uudelleenkin. Pastan kastikkeeksi sekoitimme murennettua sinihomejuustoa, valkosipulia ja persiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti