torstai 19. tammikuuta 2012

Viikon raaka-aine (27): Punakampela

Kuva: www.aptass.com
 Viime aikoina on useammassakin kaupassa ollut myynnissä melko edullisia punakampelafileitä. Kun kala on tavallisesti niin kallista, tämä oli mukava yllätys.

Kampeloiden tapaan punakampela on litteä kala, joka elää meren pohjassa naama ylöspäin. Nimensä punakampela on saanut selkänsä punaisista pilkuista. Punakampela elää monilla Eurooppaa ympäröivillä merillä, niin Atlantilla kuin Välimerelläkin. Sitä tavataan myös Itämeren eteläosissa, mutta Suomessa asti sitä on havaittu vain muutamia kertoja. Myös Pohjois-Amerikassa elää samankaltaisia kaloja.

Punakampela on yksi Euroopan käytetyimmistä kaloja. Se on erityisen suosittua Brittein saarilla ja Tanskassa. Nämä eivät ehkä ole kaikkein maineikkaimpia keittiöitä, mutta ei se kalan itsensä arvoa vähennä. Se on suosittu fish'n'chipsin raaka-aineena, ja sopiikin siihen hyvin. Punakampelan maku on mieto, joten se kaipaa mausteita seurakseen. Punakampela on vähärasvainen kala, mikä tekee siitä helposti kuivakkaa, mutta leivitys auttaa tähän. Leivitettynä mekin punakampelaa söimme. Ohje löytyi ensimmäisestä keittokirjastani, Aku Ankan keittokirjasta, ja se oli nimetty Moby Ankan punakampelafileiksi.


Moby Ankan punakampelafileet (2 annosta)

300 g punakampelafileitä
1 muna
1 dl korppujauhoja
suolaa ja valkopippuria
reilu kimpale voita
2 siivua sitruunaa

Riko muna lautaselle ja sekoita keltuainen ja valkuainen keskenään. Mausta korppujauho suolalla ja pippurilla. Kääntele kampelafileet ensin munassa molemmin puolin, ja kierittele ne sitten korppujauhossa. Sulata voi paistinpannussa ja paista fileitä siinä molemmin puolin 5-7 minuuttia. Tarjoa sitruunanlohkojen kanssa.

Kalan kastikkeeksi sopi hyvin punainen pesto. Punainen pesto on muuten samanlaista kuin tavallinen pesto, mutta siinä on basilikan tilalla aurinkokuivattua tomaattia. Tomaatit soseutetaan yhdessä valkosipulin, pinjansiementen ja parmesaanin kanssa, ja seosta ohennetaan sopivaksi öljyllä.

1 kommentti:

  1. Sinä olet oikeassa, täällä Suomessa kala on tosi kallista, ja ei ole isoa valikoimaa kuin kotimaassani. Rakastan punakampelaa mutta se on vaikeaa löytää Suomessa, löysin vain kerran Lidl:stä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.