maanantai 2. tammikuuta 2012

Joululahjat käyttöön


Tontut muistivat minua aika monella ruoka-aiheisellakin lahjalla. Isoimpana niistä oli pastakone, josta kerron lisää myöhemmin. Ensin otin kuitenkin käyttöön piirakkavuoan. Mieheni toivoi pannupizzaa, joka sopikin hyvin vuoan kokeiluun.



Pannupizzaa ei oikeastaan pitäisi sanoa pizzaksi. Oikean pizzan idea kun on juuri se ohut pohja. Pannupizza on syntynyt Amerikassa, ainakin joidenkin lähteiden mukaan siksi, että perinteisen pizzan paistaminen ei onnistunut amerikkalaisissa uuneissa, joten italialaissiirtolaisten oli ryhdyttävä kypsentämään pizzansa sopivassa astiassa. Yleensä pannupizzassa on enemmän täytettä kuin tavallisessa pizzassa, koska pohjakin on paksumpi, ja runsailla täytteillä siitä saadaan mehevämpi. Joka tapauksessa kyseessä on siis kaksi eri ruokaa.

Ajattelin tehdä pannupizzaani oikein mehevän BBQ-kastikkeen tavallisen tomaattikastikkeen sijaan. Ohjeen kastikkeeseen valitsin Pastanjauhannasta. Tällä ohjeella tuli kyllä liikaa kastiketta, vaikka käytin punaviiniä vähemmän, ja koko pannupizza tuntui uivan etikkaisessa kastikkeessa. Pienempänä määränä kastike olisi ollut oikein hyvää. Ehkä puolikas annos sopisi paremmin. Pohjaan löytyi ohje Kaisan blogista, ja se oli oikein helppotekoinen. Muina täytteinä käytin salamia, punasipulia ja mozzarellajuustoa.

Pannupizza

Pohja:
4.5 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
vähän alle 1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl vettä

Sekoita jauhot, hiiva, suola ja sokeri kulhossa. Lisää lämmin (n. 42-asteinen) vesi. Sekoita taikina ja vaivaa sitä hieman käsilläsi. Peitä taikinakulho liinalla, ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

BBQ-kastike:
1 sipuli
1 rkl voita tai öljyä
140 g tomaattipyrettä (1 tuubi tai 2 pikkupurkkia)
2 dl vettä
1 dl punaviiniä (mielellään enemmänkin)
1 dl fariinisokeria
1 rkl sinappia (käytin Dijon-sinappia)
1 dl punaviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl suolaa
mustapippuria
puolikas chili
1 rkl savuisaa viskiä

Silppua sipuli ja chili hienoksi silpuksi. Kuullota sipulia rasvassa muutama minuutti. Lisää muut ainekset. Keitä hiljalleen ilman kantta tunnin verran. Kastikkeesta tulee hyvin sakeaa.

Pannupizzan kokoamiseen:
pohjataikina
BBQ-kastiketta (edellä kuvattu annos on liikaa, mutta ehkä puolet siitä)
ohueksi suikaloitu punasipuli
salamisiivuja
mozzarellajuustoa

Levitä pohjataikina tasaisesti öljyttyyn vuokaan. Sopiva vuoka on halkaisijaltaan 28 cm. Levitä kastike tasaisesti pohjan päälle. Jaa muut täytteet tasaisesti kastikkeen päälle, juusto päälimmäiseksi. Paista pannupizzaa 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.