keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Mahtavat tomaattikastikeleivät


Vietin muutama vuosi sitten kaksi viikkoa kesäkoulussa Espanjassa, Sigüenzan pikkukaupungissa Madridin lähellä. Tuon koulun tieteellinen sisältö on jo osittain unohtunut, mutta seura, paikka ja ruoka jäivät mieleeni. Joka päivä nautimme kolmen ruokalajin lounaan ja päivällisen majoitus- ja luentopaikkamme vieressä olevassa laadukkaassa ravintolassa. Ruuat olivat parhaimpia, mitä olin syönyt ja ateriat kaikin puolin nautinnollisia. Juuri tuolloin taisin kokea jonkinlaisen kulinaristisen herätyksen. Halusin oppia valmistamaan yhtä ihania ruokia.

Yksi heikkous noiden viikkojen ruoka-annissa kuitenkin oli: aamiaiset. Aamupalamme koostui lähinnä paahtoleivästä ja teollisista yksittäispakatuista kuivakakkupaloista. Juuri muuta ei ollut. Valonpilkahduksena näissä ankeissa aamiaisissa oli ainoa tarjolla ollut suolainen leivänpäällinen, pehmeän täyteläisen makuinen tomaattikastike. Sitäkin oli niin niukasti tarjolla, että jokaiselle riitti vain pari teelusikallista. Kastikkeen lisäksi leivälle valutettiin oliiviöljyä. Seurueemme espanjalaiset kertoivat syövänsä toisinaan samatapaisen tomaattikastikeleivän esimerkiksi kinkulla täydennettynä yksinkertaiseksi lounaaksi.

Tämä kokemus tuli jostain mieleeni, ja huomasin, että en ollutkaan koskaan toteuttanut tätä ideaa kotona. Niinpä sitten päätin kokeilla onnistuisiko hyvä tomaattikastike ja yllätin itseni. Sehän onnistui, vaikka tein kastikkeen ihan näppituntumalta, ilman valmista ohjetta. Leivistä tuli tehtyä aika runsaita, enkä oikein tiedä miksi niitä pitäisi kutsua. Nimeän ne nyt vaikkapa mahtileiviksi.

Mahtileivät

Tomaattikastike (3 reilua annosta):
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
3-4 aurinkokuivattua tomaattia
200 g paseerattua tomaattia
½ laakerinlehti
muutama varsi tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria

Silppua sipuli, valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä ensin sipuleita miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää aurinkokuivattu tomaatti ja sekoittele vielä vähän lisää. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja mausta laakerinlehdellä, oreganolla, suolalla ja pippurilla. Anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan. Jos seos näyttää kuivuvan ihan liikaa, lisää hiukan vettä, mutta kastikkeen on tarkoitus olla paksua.

Leivät:
Pätkä halkaistua patonkia tai muuta vaaleahkoa leipää siivuina
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
tomaattikastiketta edellä olevan ohjeen mukaan
muutama oliivi
laadukasta kinkkua tai makkaraa (itse käytin Lomoa)
manchegojuustoa (tai jotain muuta hyvää juustoa)
salaatinlehtiä

Lorauta oliiviöljy kuumalle pannulle. Leikkaa valkosipulinkynsi muutamaksi siivuksi ja heitä pannuun öljyn joukkoon. Siirtele palasia hetki pannulla, jotta öljyyn tarttuu makua. Varo polttamasta valkosipulia. Siirrä valkosipulinpalat syrjään, ja asettele leivänsiivut pannulle. Jos käytät patonkia, laita ensin halkaisupuoli alaspäin. Anna leipien hetki ruskistua, ja käännä ne sitten. Alapuolenkin ruskistuessa hiero paistettuja valkosipulinpaloja leipien pintaan. Nosta leivät lautasille. Annostele jokaiselle leivälle ensin tomaattikastiketta. Kasaa sitten päälle oliivit, kinkku, juusto ja salaatti. Päälle voi vielä pirskottaa hieman oliiviöljyä ja rouhia mustapippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.