lauantai 19. helmikuuta 2011

Intialainen ilta

Laitoin vaihteeksi intialaistyylistä ruokaa. Ohjeet suurimpaan osaan ruuista otin  Shehzad Husainin kirjoittamasta Intia-kirjasta. Se on yksi osa tuollaista taskukokoisten keittokirjojen sarjaa, joten autenttisuudesta en osaa sanoa. Kun lisäksi olin Prisman ja Citymarketin tarjonnan varassa, jouduin vähän joustamaan ohjeissa, kun kaikkia erikoisempia aineksia ei löytynyt. Tämä on siis vähän-sinnepäin-intialainen ateria:

Kanaa tikka (2 annosta)
300 g (eli 2 kpl) broilerin rintafilettä
1 tl tuoretta inkivääriä silputtuna
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl jeeraa
1 tl korianteria
1 tl chilijauhetta
½ tl suolaa
3 rkl jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 rkl tomaattisosetta
1 sipuli
muutama ruokalusikallinen öljyä

Paloittele kana, ja sekoita kaikki muut ainekset sipulia lukuunottamatta mielellään jo edellisenä päivänä. Marinadin joukkoon voi laittaa myös punaista elintarvikeväriä, mutta ainakin tällä kertaa se teki ruuasta todella vastenmielisen näköistä, vaaleanpunaista. Joka tapauksessa, anna kanan marinoitua mausteseoksessa ainakin muutamia tunteja. Leikkaa sipuli suikaleiksi. Laita öljyä uunivuoan pohjalle ja sipulisuikaleet sen päälle. Lisää sitten kananpalat sipulien päälle. Paista uunissa noin puoli tuntia. Puolessa välissä paistamista kääntele kananpaloja, ja valuta päälle vähän lisää öljyä.

Valmis tikka. Keittokirjani kuvassa tämä oli kirkkaan punaista, mutta minun elintarvikevärini teki tästä vähemmän houkuttelevan näköistä.

Mintturaita
2 dl paksua jogurttia (esim. turkkilainen jogurtti)
puolikas pieni sipuli
½ tl suolaa
reilusti tuoretta minttua

Silppua sipuli, ja sekoita kaikki ainekset.

Raita

Kukkakaali-porkkanacurry (2 annosta)
½-1 dl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 chilinpalko
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
½ tl jeeraa
½ tl suolaa
½ tl chilijauhetta
ripaus kurkumaa
puolikas kukkakaali
1 porkkana
1-2 dl vettä
tuoretta korianteria

Silppua sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota niitä öljyssä kattilan pohjalla. Lisää mausteet, ja paista niitäkin vielä hetki. Paloittele kukkakaali ja porkkana, ja lisää ne mausteitten joukkoon. Sekoita hyvin, jotta kasvikset maustuvat kokonaan. Lisää vesi, ja anna kiehua n.15 minuuttia. Lisää lopuksi korianteri. Tästä tuli erittäin mietoa, joten chiliä olisi voinut laittaa enemmän tai sen olisi pitänyt olla voimakkaampaa lajia.

Kasviscurry.

Vaikka tavallisesti vältän valkoisen leivän syömistä, intialaisen ruuan paras osa on mielestäni naan-leipä. Sen tekeminen kotioloissa taitaa vain valitettavasti olla mahdotonta. Yritin silti tehdä edes jotain sen suuntaista käyttäen ohjetta sivulta http://www.reseptitaivas.com/reseptit/intia/naan.php. Ei maistu sellaiselta kuin pitäisi mutta ihan kelvollisen makuisia lättyja silti. Opin kuitenkin, että erittäin kuuma uuni ja leivinpaperilla päällystetty pelti ylimmällä tasolla on huono yhdistelmä. Melkoinen käry kävi:

"Naan"-leivät. Leivinpaperi kärähti.

Lopputuloksena oli ihan herkullinen ateria, mutta vähän turhan mieto. Mihin se chili katosi? Myös vaaleanpunainen kana jäi vähän häiritsemään. En jatkossa taida värjätä ruokiani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.