maanantai 21. helmikuuta 2011

Mun saka?

Pyrin mahdollisuuksien mukaan syömään vuodenaikojen mukaan. En ole tässä täysin ehdoton, vaan poikkean periaatteesta jos se on kulinaristisesti sen arvoista. Yleensä kypsennetyt kasvikset ovat suhteellisen kelvollisia, salaatteja ei niin tee mieli. Eikä varsinkaan tomaatteja! Tänään mieleeni tuli jostain moussaka. Harkitsin ostavani kesäistä suosikkiani munakoisoa sitä varten, mutta nähtyäni kaupan munakoisojen vaatimattoman ulkonäön ja ei-niin-vaatimattoman hintalapun, päätin jättää väliin. Korvasin sen niinkin erikoisella vaihtoehdolla kuin kaskinauriilla. Silläkin uhalla, että annan sen vaikutelman, että tapanani on jatkuvasti tehdä omituisia väännöksiä perinteisistä ruuista, annan tässä ohjeeni tähän erilaiseen "moussakaan".

Naurismoussaka (3-4 annosta)
oliiviöljyä
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
300 g jauhelijaa
1 dl punaviiniä
2 rkl tomaattisosetta
pieni ripaus kanelijauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 laakerinlehti
suolaa ja pippuria
2 kaskinaurista
n. 2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoa
n. 3 dl maitoa
1 muna
100 g fetajuustoa

Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä kattilassa tai isossa pannussa. Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää tomaattisose, kaneli, oregano, suola, pippuri, viini ja laakerinlehti. Kiehauta, ja anna hautua noin 20 minuuttia.



Jauhelihakastikkeen kiehuessa siivuta nauriit. Laita sitten oliiviöljyä isolle paistinpannulle, ja paista naurissiivuja.


Tee samalla myös valkokastike. Sulata voi kattilassa, ja lisää jauhot. Pyörittele jauho-voiseosta vähän aikaa, mutta älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan sekoittaen aina hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Tässä kannattaa käyttää rasvaisinta mahdollista maitoa; se ei pala pohjaan niin helposti. Kun maito on lisätty, anna kiehahtaa ja keitä pari minuuttia. ota kattila sitten syrjään ja anna jäähtyä hieman. Mausta suolalla ja pippurilla, ja lisää lopuksi joukkoon muna. Sekoita hyvin.



Kokoa ainekset uunivuokaan. Asettele pohjalle kerros nauriita, niiden päälle jauhelihakastiketta, sitten toinen kerros nauriita, loput jauhelihakastikkeesta ja päälimmäiseksi viimeiset naurissiivut. Kaada valkokastike päälle ja murusta annoksen päälle fetaa.


Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Anna vetäytyä vielä muutama minuutti ennen syömistä.


Vaikka olennaisin ainesosa jätettiin pois ja korvattiin täysin tähän ruokaan kuulumattomalla, osoittautui maku yllättävän moussakamaiseksi. Mausteet olivat tässä kohdallaan, ja näin hyvistä aineksista tulee väkisinkin hyvää. Tällä kertaa omituiset kokeiluni tuottivat onnistuneen tuloksen! Ainoana huonona puolena tässä ruuassa on, että tiskiä tulee hurjasti. Mutta siitä voi murehtia vaikka huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.