sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Jauhoton suklaakakku

Jälkiruokana edellisen postauksen vasikanleikkeille tein suklaakakkua Tämän pilvikakun ohjeen mukaisesti. Ohje oli kymmeneen annokseen, ja ainesten määrä vaikutti muutenkin hurjan suurelta, joten tein vain puolikkaan annoksen. Näin tuli todistettua että 10/2=8, sillä puolella aineksista sain aikaan kakun, josta riitti kahdeksaan annokseen. Näin minä sen tein:

Suklaakakku (8 annosta)

125 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
75 g voita
3 munaa
5 rkl sokeria
yhden appelsiinin kuori
2 rkl Cointreau-likööriä
1.5 dl kermaa

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon suklaa, ja sulata sekin. Siirrä sivuun jäähtymään.

Sulatettua suklaata ja voita.
Erottele kahdesta munasta keltuaiset valkuaisista. Minun mielestäni se käy helpoiten niin, että rikkoo munaan käteen, jolloin valkuainen valuu sormien välistä alla olevaan kulhoon, ja keltuainen jää ehjänä kämmenelle. Ensin täytyy tietysti pestä kädet erityisen hyvin.

Näin muna on helppo erotella.
Riko kolmas muna kokonaan keltuaisten joukkoon. Laita pelkkien valkuaisten joukkoon 3 rkl sokeria, ja vatkaa ne kovaksi vaahdoksi. Sähkövatkain on tässä kätevä.

Vatkatut valkuaiset näyttävät tältä.

Jos et uskalla tehdä näin, vatkaa valkuaisia vielä kovemmaksi vaahdoksi.

Lisää kahden keltuaisen ja yhden kokonaisen munan joukkoon 2 rkl sokeria. Vatkaa myös ne vaahdoksi. Tästä vaahdosta ei tule kiinteää, kuten valkuaisista, vaan tämä jää nestemäiseksi. Sekoita joukkoon appelsiinin kuori ja Cointreau.

Appelsiinin makua.

Sekoita suklaa-voiseos keltuaisvaahtoon.

Suklaa keltuaisten sekaan!

Sekoita keltuaisseokseen valkuaisvaahto varovasti ja vähän kerrallaan. Varo sekoittamasta liikaa, ettei vaahto laskeudu. Kaada taikina sitten kakkuvuokaan, ja paista uunissa 175 asteessa puoli tuntia. Vuorasin vuoan leivinpaperilla, mutta se ei ehkä olisi ollut välttämätöntä.


Anna kakun jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja tarjoa se kakun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.