lauantai 13. elokuuta 2011

Viikon raaka-aine (14): Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsaa kasvaa nyt runsaasti monessa puutarhassa. Kaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä kesäkurpitsa on hyvä ja monikäyttöinen vihannes.

Kesäkurpitsa on kotoisin Etelä-Amerikasta, mutta se jalostettiin nykyiseen muotoonsa Italiassa. Jonkinlaisia kesäkurpitsoja kasvatettiin Suomessakin jo 1600-luvulla. Silloin niistä käytettiin nimeä "suvipumppu". Kaupoissa kesäkurpitsaa on ollut suuremmassa määrin 1970-luvulta lähtien, ja viime aikoina käyttö on lisääntynyt.

Harvemmin löytää näin pieniä kesäkurpitsoja!

Kuten nimestäkin voi päätellä, kesäkurpitsa on sukua kurpitsalle. Useimmat kesäkurpitsat ovat vihreitä, mutta myös keltaisia on olemassa. Iso kesäkurpitsa voi hyvin painaa kaksi kiloa, ehkä enemmänkin. Parempi kuitenkin olisi korjata ne huomattavasti pienempinä. Pienemmät kesäkurpitsat ovat maukkaampia kuin isot. Niitä on myös helpompi käsitellä. Myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä, mutta myynnissä niitä ei ole.

Kesäkurpitsa muistuttaa hieman aiemmin esittelemääni munakoisoa. Niitä voikin käyttää monessa ruuassa samalla tavalla. Kesäkurpitsaa voi kuitenkin syödä myös raakana, vaikkakin minun mielestäni se on raakana hieman puisevaa. Ennen kypsentämistä myös kesäkurpitsan pintaan voi ripotella hieman suolaa ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Välttämätöntä se ei ole.

Kesäkurpitsa sopii moneen ruokaan. Se on maukas vihannes, mutta ei niin voimakkaan makuinen, että maku hallitsisi liikaa. Tällä viikolla löysin kaupasta rasian pieniä, noin 15 cm pitkiä ja 2 cm paksuja kesäkurpitsoja. Niistä sai tehtyä sekä lisukkeita että pääruokia:

Kesäkurpitsalastut

1 pieni tai pala isoa kesäkurpitsaa
suolaa
oliiviöljyä

Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita pitkittäissuuntaisia suikaleita. Juustohöylä on tässä kätevä leikkausväline. Ripottele viipaleille suolaa. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuivaa kesäkurpitsaviipaleet talouspaperilla ja levitä ne pannulle. Paista siivuja kummaltakin puolelta niin, että ne hieman ruskistuvat.

Paistetut kesäkurpitsasuikaleet ovat annoksessa etualalla. Ohje kuorrutettuun kalaan oli edellisessä postauksessa.

Kesäkurpitsamunakas eli Tortilla de calabacín (1 annos)

1 sipuli
1 kynsi valkosipulia
1 pieni kesäkurpitsa (tai pala vähän isompaa)
oliiviöljyä
3 munaa
suolaa
pippuria

Silppua sipuli ja valkosipuli. Leikkaa kesäkurpitsa kuutioiksi. Paista sipuleita ja kesäkurpitsakuutioita oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Riko munat kulhoon, mausta ne suolalla ja pippurilla ja sekoita. Kaada munaseos pannulle vihannesten päälle, ja sekoittele munakasta hieman ennen kuin munat hyytyvät. Anna hyytyä hetken aikaa.

Munakas paistumassa.




Pekoniin käärityt kesäkurpitsat


pieniä kesäkurpitsoja
juustoa (esim. cheddar)
pippuria
paprikajauhetta
pekonia

Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin puoliksi. Koverra jokaista puolikasta keskelle ura niin, että laidat pysyvät ehjänä. Raasta juusto ja täytä kesäkurpitsojen kolot juustoraasteella. Ripottele päälle pippuria ja paprikajauhetta. Aseta puolikkaat vastakkain niin, että ne näyttävät taas kokonaisilta kesäkurpitsoilta. Kiedo jokaisen kesäkurpitsan ympärille pekonisiivu. Paista kesäkurpitsoja 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes pekoni on kypsynyt rapeaksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.