perjantai 19. elokuuta 2011

Viikon raaka-aine (15): Basilika

Basilikan tuoksu on yksi miellyttävimmistä, mitä tiedän. Pienellä nuuhkaisulla saa aikaan odotuksen herkullisen aromaattisesta ruuasta. Tuoksu on pehmeä ja raikas, mutta samalla täyteläinen. Eikä makukaan paha ole. Tavallisen basilikan lisäksi on olemassa useita erikoisempia basilikalajikkeita. Kaupoista löytyy melko usein ainakin Thai-basilikaa. Kuten nimestäkin voi arvata, sitä käytetään yleensä aasialaisissa ruuissa. Useimmiten basilikalla tarkoitetaan kuitenkin tavallista pyöreälehtistä makeaa basilikaa, joka on tyypillinen erityisesti välimerellisille ruuille.

Basilika on kotoisin trooppisesta Aasiasta. Sana basilika tulee kreikan kuningasta merkitsevästä sanasta, ja Ranskassakin siitä käytetään joskus nimitystä "l'herbe royale", eli kuninkaallinen yrtti. Afrikassa sen uskotaan suojaavan skorpioneilta. Basilikaan on liitetty myös uskonnollista symboliikkaa: joissakin ortodoksisissa kirkoissa sitä käytetään pyhän veden valmisteluun.

Basilikaa on saatavilla sekä tuoreena että kuivattuna. Kuivattaessa basilika menettää suuren osan aromistaan, ja moniin ruokiin voikin käyttää vain tuoretta basilikaa. Kuivattu basilika kelpaa korvikkeeksi lähinnä lämpimiin kastikkeisiin. Basilika pitäisi säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se paleltuu. Säilömisen pakastamalla pitäisi kuitenkin onnistua. Kaupoissa pikkupurkeissa myytävät basilikat eivät säily kovin hyvin. Käyttöaikaa voi onnistua pidentämään hieman, jos basilikaa kastelee usein pienellä vesitilkalla. Tavallisesti yrtti on kuitenkin käytettävä muutamassa päivässä.

Basilika lisätään ruokaan aina vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Pidempään keitettäessä se menettää nopeasti arominsa. Basilika sopii erityisen hyvin yhteen tomaatin kanssa. Kun mukaan lisätään mozzarellajuustoa, saadaan Insalata tricolore, eli kolmivärinen salaatti. Ja sama salaatti ohuen taikinalevyn päällä uunissa paistettuna on tietysti herkullinen Pizza Margherita.






Sopii basilika toki muidenkin kasvisten kuin tomaattien seuraksi. Sitä voi hyvin silputa esimerkiksi vihreän salaatin joukkoon. Yksi perinteisimmistä basilikaruuista on pesto, jota voi käyttää niin pastakastikkeena kuin kalan tai kanankin mausteena. Pestoa ei missään tapauksessa pidä ostaa kaupasta valmiina, vaan ainoastaan itse tekemällä saa kelvollista. Se ei ole edes vaikeaa! Tässä ohje:

Pesto

1½ dl tuoretta basilikaa (suunnilleen yksi ruukullinen)
vähän suolaa
ripaus mustapippuria (vastajauhettua tietenkin!)
1 kynsi valkosipulia
2 rkl pinjansiemeniä
½ - 1 dl raastettua parmesania (tämäkin vastaraastettuna - ei ikinä valmisraasteita!)
oliiviöljyä - määrä riippuu peston halutusta paksuudesta

Survo basilika, suola, pippuri, valkosipuli ja pinjansiemenet huhmareessa tai jauha ne sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon juusto. Lisää öljy tippa kerrallaan huolellisesti sekoittaen. Jos aiot syödä peston erikseen tarjottavana kastikkeena esimerkiksi kalan tai kanan kanssa, lopeta öljyn lisääminen, kun peston rakenne on tahnamaista. Tällöin pesto pysyy miellyttävästi ruuan päällä eikä valu pitkin lautasta. Jos taas haluat sekoittaa peston esimerkiksi pastaan, lisää öljyä enemmän, jotta se sekoittuu paremmin ja maustaa ruuan perusteellisesti joka puolelta.

Tällä kertaa sekoitin peston keitettyihin kasviksiin. Tämä ei ole kaikkein kuvauksellisimpia ruokia, mutta maukasta kylläkin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.