maanantai 19. syyskuuta 2011

TiramisuTiramisu kuuluu suosikkijälkiruokiini. En kuitenkaan ollut tätä ennen tehnyt sitä itse. Vaikka kyse on periaatteessa hyvin yksinkertaisesta jälkiruuasta, laatu saattaa vaihdella taivaallisesta surkeaan. Asiaa ei helpota ohjeiden erilaisuus. Täytteeseen tulee aina mascarponejuustoa, mutta sen joukkoon sekoitetaan joskus kermavaahtoa, joskus taas munia, ja joissakin ohjeissa ehkä molempia.

Täytteen lisäksi tiramisuun kuuluu jonkinlainen pullapohja. Joissakin ohjeissa ehdotetaan kakku- tai kääretorttupohjaa, mutta alkuperäinen tiramisu sisältää pitkulaisia savoiardikeksejä. Parempi on käyttää niitä, sillä ne ovat sopivan rapeita, eivätkä likoa taikinamaisen pehmeiksi yhtä helposti kuin pehmeämmät pohjat.

Tavallisin ongelma tiramisussa on pohjan liiallinen kosteus. Keksit pitäisi kastaa kostukeliemeen, mutta niitä ei tarvitsisi liottaa siinä. Liika kostutus tekee pohjasta inhottavaa vetelää taikinaa. Kostukkeena käytetään perinteisesti kahvia, johon on sekoitettu jotain alkoholipitoista makuainetta. Liiallisesta kostukkeesta on myös se ongelma, että voimakkaan makuinen kostuke hallitsee makua niin, että mikään muu ei sitten maistukaan.

Kostutuksesta tullaankin sitten siihen, miksi en ole ennen saanut tehtyä itse tiramisua. Syynä on se kahvi. Meillä ei juoda sitä. Itse olen oppinut pitämään kahvin mausta, kunhan sitä on laimennettu muilla aineksilla, esimerkiksi juuri tiramisussa. Mieheni puolestaan ei siedä kahvia juuri lainkaan. Ei myöskään tunnu järkevältä ostaa kokonaista kahvipakettia, keittää kahvia ja tiskata lopuksi kahvinkeitintä vain siksi, että saisi pari ruokalusikallista kakunkostuketta. Kahville oli keksittävä korvike. Päätin nyt lopulta yrittää. Välttääkseni tuomasta tiramisuun ylimääräisiä makuja käytin kaakaota, jota tulee myös koko herkun päälle. Tästä tuli ihan sellaista kuin toivoinkin, täydellinen tiramisu.

Tiramisu (2 annosta)

1 dl kermaa
80 g mascarponea (puoli purkkia)
1 tl vaniljasokeria
1 tl kaakaojauhetta
½ dl vettä
½ dl marsalaa
8 kpl savoiardikeksejä
kaakaojauhetta kuorrutukseen

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kerman joukkoon mascarpone ja vaniljasokeri. Sekoita 1 tl kaakaojauhetta huolellisesti vatkaten kuumaan vesitilkkaan. Sekoita joukkoon myös marsala. Puoli desilitraa vettä ja saman verran marsalaa tuo kostukkeena käytettynä melko selvän alkoholin maun, joten jos sitä ei halua, voi väkevää viiniä vähentää. Kasta ensin neljä keksiä kostukeseokseen ja asettele ne vierekkäin isolle lautaselle. Levitä päälle mascarponevaahtoa. Kostuta sitten toiset neljä keksiä ja asettele ne mascarponekerroksen päälle poikittain alempiin kekseihin nähden. Levitä näiden keksien päälle toinen kerros mascarponevaahtoa. Siivilöi päälle lopuksi kaakaojauhetta. Anna tiramisun maustua jääkaapissa noin tunnin ajan ennen nauttimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti