tiistai 6. joulukuuta 2011

Talvisalaatti




Fine Cooking esitteli uusimmassa numerossaan ja nettisivuillaan talvisia salaatteja. Hyvän näköiset ohjeet inspiroivat kokeilemaan, vaikka aineksissa joutuukin täällä turvautumaan tuontitavaraan. Jostain syystä Suomessa ei kasvateta esimerkiksi endiiviä, jota yleensä pidetään hyvänä talvikasviksena. Valitsin kokeiluun Endiivi-omena-saksanpähkinäsalaatin Roquefortilla. Lisäsin alkuperäisen ohjeen ainesten lisäksi vielä vähän keitettyjä vihreitä linssejä siinä toivossa, että salaatista saisi riittävän ruokaisan pääruuaksi. Se ei täysin onnistunut, sillä salaatti jäi edelleen hieman liian kevyeksi toimiakseen ainoana ruokalajina. Ehkä pähkinöitä ja sinihomejuustoa olisi pitänyt olla enemmän, sillä käytin juhlista ylijääneen juuston ja vanhan pussinlopun pähkinöitä, ja niitä ei ollut kovin paljoa. Lisukkeena tai alkuruokana se on kuitenkin oikein hyvä. Lisäsin myös tuoretta viikunaa, kun ajattelin, että se sopisi hyvin juuston kanssa.

Endiivi-omena-saksanpähkinäsalaatti sinihomejuustolla

1 rkl viinietikkaa
ripaus suolaa
0.5 dl öljyä
kourallinen vesikrassia (löytyy tuoreiden yrttien hyllystä)
1 omena
1 endiivi (sellainen pitkulainen, niitä on kai muitakin endiivityyppejä)
saksanpähkinöitä
Roquefortia tai muuta sinihomejuustoa
0.5 dl vihreitä linssejä jos haluat
3 tuoretta viikunaa
pippuria

Jos käytät linssejä, keitä ne ensin kypsäksi. Sekoita kastike: ensin suola ja viinietikka keskenään, ja sitten lisää öljy vähän kerrallaan kunnolla sekoittaen. Öljynä voi käyttää esimerkiksi oliiviöljyä, johon sekoitetaan mausteeksi vähän seesamiöljyä. Silppua vesikrassi kulhoon. Leikkaa omena ja endiivi ohuiksi suikaleiksi ja sekoita vesikrassin kanssa. Sekoita salaattin kastike. Lisää kypsät linssit. Murenna joukkoon pähkinät ja juusto, ja lisää myös lohkoiksi leikatut viikunat. Mausta vastajauhetulla mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti