lauantai 23. huhtikuuta 2011

Aineen olomuotoja

Tein jälkiruuaksi Mansikkajäädykkeen. Käytin vuokana metallista rengaskakkuvuokaa. Kun jäädyke oli ollut vuorokauden pakastimessa ja oli aika ruveta syömään, siitä oli tullut tiivistä tavaraa. Kumoaminen ei onnistunut. Myös lusikalla kaivaminen suoraan vuoasta oli mahdotonta. Vuoassa oli täysin kiinteäksi kovettunut jääkimpale.  Sitten keksin sulattaa jäädykettä hieman siten, että laitoin vuoan hetkeksi altaaseen, jossa oli kuumaa vettä. Yritin kumoamista uudelleen, ja tulos näkyy kuvassa:


Pinta suli täysin ja valui nesteenä jääkakun ympärille. Tuli kiire leikata palaset syötäväksi ennen kuin loputkin sulaisi. Tämä oli turha pelko, sillä rengas oli edelleen aivan kova jääkimpale, jota juuri ja juuri sai terävällä veitsellä leikattua. Palat myös pysyivät kovana kuin jää koko syömisen ajan, vain pinnalla oli täysin nestemäiseksi sulanutta ainetta. Jäiset kimpaleet luiskahtelivat pitkin lautasia kun niistä yritti varovasti lohkoa kappaleita syötäväksi. Rakenne muistutti kaikin puolin epäonnistunutta jäähileistä jäätelöä. Jäätelökoneella voisi tällä ohjeella ehkä saada paremman lopputuloksen, mutta ilman sitä suosittelen välttämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.