sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Sekoittaen paistettua

Jatkan vielä kaaliruualla. Koska Voisilmäpelissä oli harvinaisen hieno kirjoitus lihasta ja kasviksista, intouduin itsekin tekemään taas vaihteeksi kasvisruokaa. Söisin mielelläni useamminkin kasvisruokia, mutta valitettavasti arkisin käyttämässäni lounasravintolassa ne ovat lähes yksinomaan vähäproteiinisia, vähärasvaisia, vähä-sitä-sun-tätä kevytkevytsosekeittoa, jotka ovat tylsää syötävää, eivätkä pidä nälkää loitolla paria tuntia pidempään. Kunnollista kasvisruokaa saa yleensä vain itse tekemällä, mutta ei sitä aina viitsi kun eläinkunnastakin saa kaikenlaista mielenkiintoista kokattavaa.

Epämääräisiin teollisiin lihankorvikevalmisteisiin en halua koskea. Syön mieluummin oikeaa ruokaa. Näin ollen en käytä soijarouhetta tai -suikaleita. Kaverin luona pääsin maistamaan soijarouheesta tehtyä ruokaa. Se muistuttaa jauhelihaa vähän samalla tavalla kuin margariini muistuttaa voita tai kevyt-kasvirasva-"kerma" muistuttaa kermaa: ulkonäkö vähän sinne päin, rakenne vähän sinne päin ja jotenkin omituinen maku.

Haluaisin kuitenkin oppia käyttämään perinteistä aasialaista soijaruokaa, tofua. Jossain kiinalaisessa ravintolassa olen joskus saanut ihan hyvää tofua, mutta itse valmistamassani ruuassa se ei kerta kaikkiaan maistu. Kaikki aina väittävät, että tofu on itsessään mautonta, mutta imee itseensä mausteita, jotka sitten tekevät siitä maukasta. Tässä on omalta kannaltani pari ongelmaa: ensinnäkin en yleensä pidä mauttomista ruuista joihin on laitettu hirveä määrä mausteita, vaan arvostan enemmän maukkaista perusraaka-aineista valmistettua ruokaa. Toisekseen tofu ei minun mielestäni ole täysin mautonta, vaan sillä on melko epämiellyttävä ominaismaku, jota ei tunnu mausteet peittävän. Esittelen tässä kaikesta huolimatta tofureseptini, jos vaikka joku siitä pitäisi.

Tofu-pähkinävokki (1 annos)

100 g tofua
1 chilipalko
1 valkosipulinkynsi
mausteita: kurkumaa, paprikajauhetta, kuivattua korianteria, pippuria
1 tl seesamiöljyä
1 tl soijakastiketta
2 rkl öljyä (esim. rypsi)
1/8 valkokaali
1 porkkana
1 sipuli
½ keltajuuri
50 g cashew-pähkinöitä

Kuutioi tofu ja laita se kulhoon. Lisää chili, valkosipuli, seesamiöljy, soijakastike ja mausteet. Sekoita, ja anna maustua rauhassa. Silppua kaali ja sipuli suikaleiksi, ja juurekset suuhun sopiviksi viipaleiksi. Minulla sattui olemaan yksi keltajuuri, jonka olin ostanut kun halusin maistaa; en erityisemmin pitänyt siitä. Muutakin voi tähän laittaa. Kuumenna paistoöljy pannulla. Paista tofua pari minuuttia. Siirrä se lautaselle odottamaan ja paista sillä aikaa vihannekset ja pähkinät. Sekoita tofu lopuksi takaisin pannulle vihannesten joukkoon.



Kuvassa näyttää aika hyvältä huonosta kuvanlaadusta huolimatta. Kamerani on hajonnut ja joudun kuvaamaan kännykällä. Maussa oli kuitenkin useita ongelmia: 1. Tofu nyt ei vaan ollut hyvää. 2. Chilin ja valkosipulin palat paloivat, koska ne olivat koko ajan pannulla tofun ja vihannesten paistuessa. 3. Porkkanat eivät maistuneet ihan tuoreilta, ovatkohan menneet huonoksi. Yritänkin käyttää porkkanat jääkapista äkkiä loppuun, ettei niitä tarvitse syödä enää sitten kun huononevat tuosta vielä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.