perjantai 7. lokakuuta 2011

Karpaloita? Ei sittenkään


Fine Cooking -lehden viimeisimmässä numerossa oli myös hyvännäköisiä chiliruokaohjeita. Taidan vielä jossain vaiheessa kokeilla kasvis-kikhernechiliä, mutta ensimmäisenä teimme kanavaihtoehdon. Tosin sillä muunnoksella, että en käyttänyt kokonaista kanaa, kuten alkuperäisessä ohjeessa, vaan rintafileitä, jotka paistoin pannulla.

Lisäksi kävi vähän hassusti papujen kanssa: Ohjeessa lukee "dried cranberry or small white beans".  Mitä tulikaan huolimattoman lukemisen jälkeen ostettua kaupasta? Tietysti kuivattuja karpaloita (cranberries). Onneksi rupesin ennen ruuanlaiton aloittamista miettimään mitä tässä oikein on vikana. Cranberry bean tunnetaan myös borlotti-papuna. Pitäisi opetella lukemaan kunnolla ja ehkä myös ajattelemaan hieman onko siinä luetussa mitään järkeä. Siinä vaiheessa oli liian myöhäistä ruveta liottamaan kuivattuja papuja, joten säilykettä oli käytettävä. Säilötyt ruskeat pavut sopivat tähän ihan hyvin. Mausteena käytetään Lähi-Idästä peräisin olevaa mausteseosta, baharatia.

Mausteinen kanapata (n. 5 annosta)

Baharat-mausteseos:
4 tl kuivattua minttua
3 tl kuivattua oreganoa
5 laakerinlehteä
2 tl maustepippureita (kokonaisia)
ripaus sinappijauhetta (alkuperäisessä ohjeessa 2 tl sinapinsiemeniä)
1 tl neilikkaa
2 tl jauhettua mustapippuria
2 tl kanelia
2 tl korianteria
2 tl juustokuminaa (eli jeeraa)
1 tl muskottipähkinää
1 tl kuivattua inkivääriä


Sekoita ja jauha kaikki mausteet morttelissa. Jos sellaista ei ole, voinee käyttää tehosekoitinta.


Chili:
tölkki säilykepapuja tai 2-3 dl kuivattuja
400 g broilerin rintafilettä
edellä kuvattu annos baharatia
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 paprika
chiliä halutun tulisuusasteen mukaan (yhdestä tuoreesta jalapenosta tuli liian mietoa)
500 g tomaattimurskaa
n. 3 dl kanalientä


Jos käytät kuivattuja papuja, anna niiden liota 8 tuntia, ja keitä niitä sen jälkeen puhtaassa vedessä lajin mukaan 1-2 tuntia. Säilykepavut tarvitsee vain huuhdella ja valuttaa. Laita pavut syrjään odottamaan tässä vaiheessa. Paloittele kanaa vähän pienemmäksi. Hiero kananpalojen pintaan suolaa ja baharatia. Koko mausteseosta ei käytetä tähän, vaan osa lisätään joukkoon myöhemmin. Kuumenna n. 2 rkl oliiviöljyä pannulla ja ruskista kananpaloja. Siirrä kananpalat syrjään odottamaan.

Silppua sipuli, valkosipuli, paprika ja chili. Kuumenna loppu öljy kattilan pohjalla. Lisää siihen sipuli, vähennä lämpöä ja kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia. Sekoita tämän jälkeen sipulin joukkoon valkosipuli, paprika, chili, loput baharatista ja suolaa. Kypsennä keskilämmöllä, välillä sekoittaen, noin 5 minuuttia, kunnes paprika on pehminnyt. Lisää sitten tomaattimurska ja anna kiehua hiljalleen puoli tuntia. Sekoita joukkoon kanaliemi, kananpalat ja pavut. Jatka keittämistä 20 minuuttia. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa.


Jogurttikastike:
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl kuivattua minttua
ripaus suolaa


Sekoita minttu ja suola jogurttiin.

Tarjoa chili pitaleivän ja jogurttikastikkeen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.