perjantai 17. kesäkuuta 2011

Uutta kukkakaalia

Uusia perunoita ja mansikoita on odotettu nyt kovasti. Hieman näiden herkkujen varjoon on jäänyt, että moni muukin herkullinen vihannes on juuri aloittanut uuden satokautensa. Porkkanat ja varhaiskaalit ovat aromikkaimmillaan juuri nyt. Minä ostin tällä viikolla kesän ensimmäisen kotimaisen kukkakaalin.

Laitoin kukkakaalista melko tavanomaiseen tapaan gratiinia. Jostain syystä kukkakaalia tarjotaan useimmiten jonkinlaisen maitopohjaisen kastikkeen kanssa. Olisi mukava löytää jotain muutakin, mutta tällä kertaa tyydyin perinteiseen.

Lisäsin gratiiniin ruokaisuutta porsaan kylkisiivujen muodossa. Porsas ei takuulla ollut mikään rypsiporsas. Kuinka kauan oikein mahtaa mennä, ennen kuin tuosta mainonnasta ja mielellään koko tuotteesta päästään eroon? Mutta sitä odotellessa: kukkakaalia ja porsasta ilman rypsiä.

Possu-kukkakaaligratiini (2 annosta)

1 pieni kukkakaali
vettä
suolaa
300 g porsaan kylkisiivuja
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
mustapippuria
parmesanjuustoa (tai emmentalia)

Leikkaa kukkakaali kukintoihin. Keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Paloittele lihansiivuja vähän pienemmiksi ja ruskista ne paistinpannulla. Mausta liha suolalla. Tee valkokastike: Sulata kattilassa voi, ja sekoittele siinä jauhoja muutama minuutti. Kuumenna maito, ja lisää se vähitellen voi-jauhosuuruksen joukkoon. Keitä muutama minuutti. Laita kukkakaalin ja lihan palat uunivuokaan ja kaada valkokastike päälle. Jauha päälle mustapippuria ja raasta juustoa kuorrutteeksi. Paista gratiinia 175-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan.


Tällä ohjeella minä siis tällä kertaa tein gratiinin. Tästä tuli melko kuiva, joten jos pitää runsaammasta kastikkeesta, voi ehkä tehdä kaksinkertaisen annoksen valkokastiketta. Luulen myös, että tähän sopisi juustoksi ehkä paremmin emmental- kuin käyttämäni parmesanjuusto. Tällaisenaankin ruoka oli kuitenkin oikein herkullista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.