torstai 2. kesäkuuta 2011

Vai muka helppoa?

Vokkia ja pastaa tuli jo kokeiltua, keskiviikkoiltana oli tapasten vuoro. Olin suunnitellut kaikenlaista pientä hyvää, jonka valmistaminen olisi helppoa ja nopeaa. Kaupasta tullessani kuitenkin huomasin, että jotain puuttuu. Olin unohtanut patongin. Leipä on tapas-tarjoilussa ehdottoman välttämätöntä. Ja ruisreikäleipä ei käy. Lähdenkö uudelleen kauppaan? Ehtisikö tekemään itse? Ainekset löytyvät kotoa, joten kokeilen.

"Patongit on helppo valmistaa itse," väittää Hellapoliisi. Ilmoittaudun Hella-anarkistiksi ja vastustan. Patonkien valmistus on hankalaa, työlästä ja turhauttavaa. Tässä omat kokemukseni kuvien kera:

Aloitan tekemällä taikinan Hellapoliisin ohjeen mukaan. Minulla ei ole tuorehiivaa, vaan käytän kuivahiivaa. Liotan yhden pussillisen lämpimään veteen, lisään suolaa ja öljyä, ja sekoitan. Hellapoliisin lukijakommenttien neuvon mukaan lisään myös teelusikallisen sokeria hiivan ruuaksi. Sekoitan mukaan jauhot: 4 dl tavallisia puolikarkeita vehnäjaujoja ja yhden desilitran grahamjauhoja. Vaivaan taikinaa käsin kymmenen minuuttia. Peitän taikinakulhon liinalla ja kohotan lämpimässä. Taikina kohoaa, joten tässä vaiheessa kaikki on hyvin.

Kohonnut taikina käsketään jakamaan kolmeen osaan. Koskiessani taikinaan, se tyhjenee kuin ilmapallo. Kolme taikinakasaa näyttää tältä:


Tässä vaiheessa alan muistaa miksi en hirveästi pidä leipomisesta. Sitkeät taikinamöykyt takertuvat kaikkeen mihin koskevat: leivonta-alustaan, työvälineisiin, käsiin. Kun taikinaa yrittää repiä irti, se takertuu aina uuteen paikkaan. Kun sitä yrittää pestä pois, se tukkii viemärin. Nämä kolme taikinamöykkyä pitäisi pyöritellä palloiksi, kaulita levyiksi ja kääriä rullalle. Taikina takertuu alustaan, kaulimeen, käsiin. Lisään jauhoja näihin kaikkiin. Saan aikaan lopulta jonkinlaisen madonnäköisen taikinarakennelman.


Onnistun siirtämään kaikki kolme matoa uunipellille. Peitän ne taas liinalla ja jätän hetkeksi kohoamaan. Laitan uunin kuumenemaan 250 asteeseen. Kun olen valmis paistamaan, vetäisen liinan pois päältä ja laitan kauniisti kohonneet patongit uuniin. Tai sitten ei.


Taikina on liimautunut peitteenä olleeseen liinaan. Raaputan taikinan veitsellä varovasti irti. Saan patongit näyttämään edelleen jokseenkin patonkimaisilta, vain hieman levinneiltä ja epämuodostuneilta.


Sitten viimeinkin patongit uuniin. Suureksi yllätyksekseni 10 minuutin paistamisen jälkeen uunista saadaan ulos jotain leivän näköistä. Eikä syömiseen tarvita edes vasaraa, vaan leipä on ihan pehmeää, vaikkakin hieman liian tiivistä. Maku on kelvollinen, mutta parempikin voisi olla. Grahamjauhojen käyttö ei ehkä ollut hyvä idea. Halusin leivistä hieman tummempia, koska valkoinen leipä on melko mautonta. Grahamjauhoista tulee melkein yhtä mautonta ja ehkä vähän epämiellyttävän makuista. Parempi tapa olisi ehkä ollut sekoittaa taikinaan jotain jyviä tai siemeniä.


Tapas-ateria onnistuikin sitten ihan hyvin. Tarjolla oli paprikasalaattia, munalla täytettyjä tomaatteja, paistettuja katkarapuja, paistettua chorizomakkaraa ja manchegojuustoa. Näistä tomaatit eivät oikein sopineet tapas-pöytään, sillä niiden syömiseen oli pakko käyttää haarukkaa ja veistä. Muuten voin suositella.

Täytetyt uunitomaatit

1 tomaatti jokaiselle ruokailijalle
1 muna jokaiselle ruokailijalle
raastettua tai silputtua manchegojuustoa

Leikkaa tomaattien huipulta hattu pois. Koverra sisukset rikkomatta kuorta. Riko jokaisen tomaatin sisään muna. Tapakset-kirjan ohjeen mukaan tomaatteihin pitäisi laittaa munan lisäksi ruokalusikallinen kermaa, mutta ainakaan meidän tomaateissamme sille ei jäänyt tilaa. Itse asiassa suurin osa munien valkuaisistakin pursui ulos. Ripottele juusto tomaattien päälle. Kypsennä tomaatteja uunissa 180 asteessa 15-20 minuuttia, jos haluat syödä täysin hyytymätöntä munaa. Pidemmällä kypsennyksellä keltuainen voisi hyytyä, jolloin tomaateista tulisi todennäköisesti parempia.

Pariloitu paprikasalaatti

1½ paprikaa
oliiviöljyä
sitruunamehua
oliiveja
pippuria

Lämmitä uunin grillivastus. 250 astetta on sopiva lämpötila. Halkaise paprikat puoliksi ja laita uunivuokaan kuori ylöspäin. Paahda paprikoita uunissa kunnes pinta tummuu. Ota paprikat uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa, jotta pystyt käsittelemään niitä. Vedä jäähtyneistä paprikoista kuoret irti. Leikkaa paprikat suikaleiksi. Asettele paprikasuikaleet lautaselle, ja ripottele päälle sitruunamehua, oliiviöljyä, vastajauhettua mustapippuria ja oliiveja.

Paistetut katkaravut

½-1 chilipalkoa
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
isoja katkarapuja

Silppua chili ja valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista chiliä ja valkosipulia ensin hetken aikaa. Lisää joukkoon katkaravut, ja paista sen verran, että ne kuumenevat. Varo ylikypsentämästä katkarapuja ettei niistä tule sitkeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.