maanantai 9. toukokuuta 2011

Hampurilaisateria

Täytyihän sitä Älä laihduta -päivän kunniaksi tehdä perinteistä "roskaruokaa". Vaikka en tosin koskaan muulloinkaan laihduta. Toisaalta jostain muistan lukeneeni neuvon "Voit syödä roskaruokaa niin paljon kuin haluat, kunhan valmistat sen itse." Tartuin siis haasteeseen, ja tein hampurilaiset sämpylöineen kaikkineen itse.

Hampurilaissämpylät (4 kpl)

Sämpyläohje löytyi Voisilmäpelistä. Eevan tavoin olen minäkin tuskaillut tuon sämpyläongelman kanssa. Tavalliset itsetehdyt sämpylät eivät ole sellaisia kuin hampurilaissämpylöiden pitäisi olla. Ne ovat useimmiten liian tiivisrakenteisia ja hiivaisia. Kaupan valmiit hampurilaissämpylät taas ovat teollisen mauttomia. Tällä kertaa kuitenkin onnistui. Tässä ohje:

1 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 rkl maitoa

4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1½ rkl voita
1 muna

voiteluun:
1 muna
seesaminsiemeniä

Sekoita hiiva, sokeri ja maito lämpimään veteen. Nesteen pitäisi olla 42-asteista, jotta kuivahiiva toimisi. Anna seistä muutama minuutti. Sekoita sillä aikaa vehnäjauhoihin suola ja sulatettu voi. Vatkaa munan rakenne rikki, ja lisää se, sekä neste-hiivaseos jauhoihin. Sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa käsin n. 10 minuutin ajan. Taikina on takertuvaista, mutta käsittely helpottuu hieman vaivauksen lopussa. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan peitetyssä kulhossa. Anna kohota ainakin tunnin ajan.

Kun taikina on kohonnut, muotoile siitä neljä sämpylää. Sämpylöistä tulee lähes itsestään sopivan litteitä. Asettele sämpylät uunipellille ja jätä kohoamaan uudelleen. Pitkä kohotus on ehkä hyödyksi, mutta puolessa tunnissakin tulee ihan kelvollisia sämpylöitä. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita uunin pohjalle vuoka, jossa on vettä. Se tekee uunista sopivan kostean. Paista sämpylät vesiastian yläpuolella uunin keskitasossa. Sämpylät kypsyvät 10-15 minuutissa.

Hampurilaiskastike (5-6 annosta)

Etsin Googlella hampurilaiskastiketta, ja löysinkin hyvännäköisen. Yllätyin suuresti, kun huomasin, että ohje olikin minun omani! Olin joskus aikoja sitten kirjoittanut ohjeen Kotikokki.net:iin, enkä yhtään muistanut reseptin olemassaoloa. Näköjään on ihan hyödyllistä kirjoittaa ohjeita muistiin. Tulipa nyt tehtyä uudelleen.

2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 chili
2 rkl tomaattisosetta
1 tl paprikajauhetta
1 valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria

Silppua chili ja murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset. Jos haluat tulisempaa, lisää myös chilikastiketta.

Hampurilaiset (4 kpl)

4 sämpylää
400 g jauhelihaa
suolaa ja pippuria
hampurilaiskastiketta
rapeaa salaattia
tomaattia
cheddar-juustoa

Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Puristele liha tasaiseksi massaksi, ja muotoile siitä neljä pihviä. Paista pihvit pannulla. Leikkaa juusto ja tomaatti ohuiksi siivuiksi. Halkaise vastapaistetut sämpylät ja täytä. Juusto kannattaa laittaa alimmaiseksi sämpylän pohjaosan päälle ja pihvi heti juuston päälle. Näin juusto vähän lämpenee ja pehmenee.




Juomana meillä oli australialaista Lindemans Early Harvest Shiraz -punaviiniä. Viini on tavallista vähäalkoholisempi (8 %), ja erittäin kevyt. Vaikka hampurilaisten kanssa kevyt punaviini sopiikin, tämä oli jo vähän liian kevyttä. Muistutti hieman terästettyä mehua. Ei maku silti paha ollut. Tästä on ehkä helppo aloittaa, jos ei ole tottunut punaviiniä juomaan. Jos sitä vastoin odottaa kunnollista viiniä, ylikevyt maku on pieni pettymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.