maanantai 16. toukokuuta 2011

Parsaa taas vaihteeksi

Parsan hinta on alkanut laskea, ja nyt sitä tuleekin syötyä ainakin yksi nippu joka viikko. Tällä kertaa kokeilin valmistaa siitä gratiinia. Käytin sekä vihreää että valkoista parsaa. Parsaa ei ehkä olisi kannattanut esikeittää, sillä siitä tuli hieman ylikypsää. Tai sitten vikana oli liian pitkä paistoaika. Tässä kuitenkin ohje, jonka kypsennysaikoja voi yrittää säätää paremmiksi:

Parsagratiini (2 annosta)

12 parsanvartta, vihreitä tai valkoisia tai molempia
4 siivua ilmakuivattua kinkkua
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
½ l maitoa (mieluiten täysmaitoa)
suolaa
valkopippuria
100 g mozzarella-juustoa

Katkaise parsoista tyvipäät pois, ja kuori valkoiset parsat. Esikeitä parsaa suolatussa kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Valkoista parsaa ehkä 3-4 minuuttia, vihreää 1-2 minuuttia. Tee valkokastike: Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Kypsennä jauho-voiseosta sekoittaen, mutta älä anna ruskistua. Kuumenna maito toisessa kattilassa. Kaada maito jauho-voiseokseen vähän kerrallaan lisäten. Sekoita maidonlisäysten välillä huolellisesti. Mausta valkokastike suolalla ja valkopippurilla. Asettele parsanvarret ja kinkku uunivuokaan.


Kaada valkokastike päälle. Leikkaa mozzarella viipaleiksi ja päällystä vuoka juustolla. Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Paistoaika taisi olla tosiaan tässä liian pitkä. Jotta parsa jäisi vähän napakammaksi, voisi ehkä paistoaikaa lyhentää. Silloin toisaalta juusto ei ruskistuisi. Auttaisikohan korkeampi lämpötila? Silloin juusto ehkä ruskistuisi nopeammin, mutta parsa ei ehtisi ylikypsyä. Taidan seuraavalla kerralla kokeille 250 asteen lämpötilaa ja 10-15 minuutin paistoaikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti